Părinți de nota 10

Cum să reacționezi dacă un străin îi face observație copilului tău

Cel mai probabil nu există părinte care să nu se fi confruntat cu un străin care pretinde că știe mai bine cum trebuie crescut și educat un copil. Acest lucru este cel puțin enervant pentru părinți pentru că în acest fel le scade părinților orice fel de autoritate.

Dar pentru că cei mici cresc, ei trebuie să facă față singuri străinilor. Și trebuie să știe cum să se ferească de cei rău intenționați.

Odata ce este suficient de mare pentru a merge singur la scoala, trebuie sa te asiguri ca a inteles ce inseamna limitele in relatiile cu ceilalti, iar un astfel de concept este unul cat se poate de complicat pentru cei mici.

Incepe devreme discutia despre siguranta, despre limite, despre ce atingeri sunt permise si din partea cui si mai ales ce trebuie facut in momentul in care limitele sunt depasite.

Si avand in vedere ca agresorul poate fi, din pacate, chiar cineva pe care il cunoaste si in care are incredere, trebuie sa te gandesti bine ce ii spui astfel incat sa fii sigura ca poate face diferenta in astfel de situatii.

Poti incepe prin a-i spune ca zonele acoperite de costumul de baie sunt private si ca nimeni nu are nevoie sa se apropie de ele, fie ca este vorba despre profesori, antrenori, prieteni sau chiar veri, unchi sau matusi.

Explica-i mai degraba cine are voie sa il atinga, incluzand aici pe mami, pe tati si eventual pe domnul sau doamna doctor, dar numai atunci cand unul dintre parinti este de fata. Si bunica si bunicul pot fi inclusi, dar ai grija sa-i spui ca este normal sa o faca doar in conditiile in care il ajuta sa se spele sau sa se imbrace si atat.

Nu-l ajuta cu nimic sa-i spui sa se fereasca de oameni rai, fiindca de regula cei periculosi sunt prietenosi si placuti, tocmai pentru a-i induce in eroare pe cei mici. Atentioneaza-l pe cei mic mai degraba cu privire la oamenii vicleni, care incearca sa il pacaleasca.

Spune-i ca acesti oameni pot incerca sa-l pacaleasca pentru a incalca limitele pe care i le-ai descris potrivit indicatiilor de mai sus. Sfatuieste-l sa va spuna imediat ce s-a aflat intr-o situatie de acest gen, fiindca nu exista oameni care sa faca exceptie de la regulile respective.

In loc sa-i spui sa se fereasca, invata-l sa fie atent si sa identifice pericolul. Invata-l sa puna multe intrebari, sa nu fie naiv si sa nu creada pe altcineva in afara de mami si tati, chiar daca persoana respectiva ii spune ca le-a cerut permisiunea parintilor.

Un copil bine educat va fi o tinta mai grea, asa cum o masina fara alarma este preferata de hoti.

Invata-ti copilul sa spuna, eventual in gura mare, “Nu ma mai atinge” sau “Nu ai voie sa pui mana pe mine”, iar daca parintii nu sunt prin preajma sa se indrepte catre un alt adult din zona, de preferat o mama cu un alt copil, si sa ii ceara ajutorul.

Repeta aceasta discutie constant si asigura-te ca a inteles, fiindca ei invata prin repetitie. Vei vedea ca unele concepte sunt mai dificil de asimilat.

Spre exemplu, propune-i sa jucati un jos si pune-te in locul unui personaj viclean care incearca sa il atinga. Spune-i ca esti doctor si ca parintii lui ti-au permis sa il atingi sau sa il iei cu masina de la scoala. Schimba scenariul si vezi ce iti raspunde, astfel incat sa elimini cat mai multe exceptii care in creierul sau ar putea sa nu fie acoperite de regulile pe care i le-ai prezentat.