Părinți de nota 10

Călcăm sau NU hainele bebeluşului?

Câte luni după naştere este nevoie să călcăm hainele bebeluşului? Ah, dar este într-adevăr nevoie să le călcăm?

Multe persoane le recomandă proapetelor mămici să-i calce bebeluşului hăinuţele. Până când împlineşte 2 luni, 12 luni sau chiar 5 ani, în funcţie de nişte criterii doar de ele ştiute.

Oare chiar trebuie să calc toate hainele copilului? Aceasta a fost una dintre ultimele întrebări pe care mi le-am pus înainte de a naşte. Luându-mă cu alte lucruri mai importante (greţuri de sarcină, metode blânde de naştere, alăptare etc), partea cu călcatul hainelor a fost printre ultimele probleme care mi-au trecut prin cap. Dar răspunsul la întrebare a venit prompt, din partea unor mame cu vechime: „Da, trebuie să le calci. De ce? Păi, ştii tu, germeni, bacterii, microbi…” Aşa că le-am călcat. O dată.

Teoria călcatului

Motivele pentru care multă lume ne recomandă să-i călcăm hainele bebeluşului, mai ales în primele luni de viaţă, ţin în primul rând de igienă. Şi de aspect, dar mai mult de igienă. Pentru că, prin călcat, datorită temperaturii înalte, mor şi microbii care au rezistat ciclului de spălare. Şi sunt mulţi microbi care rezistă la spălare, studiile o confirmă. Mai ales că, în ultima vreme, din considerente ecologice sau economice, aproape nimeni nu mai spală haine la 90°C.

Ba chiar etichetele recomandă în general spălatul la maxim 40°C, chiar şi în cazul hainelor din bumbac. Iar la 40°C, microbii nu prea mor, ci mai degrabă se împrăştie pe toate hainele din maşina de spălat. De aceea, în ultimii ani se vorbeşte tot mai des despre „sick laundry cycle”, făcând referire la ciclurile rapide şi la cele setate pe temperaturi scăzute ale maşinii de spălat. În concluzie, dacă doreşti să igienizezi hăinuţele bebeluşului, fierul de călcat este soluţia.

Citeste mai mult pe totuldespremame.ro