Părinți de nota 10

Cum se tratează aftele la bebeluși și copii

Aftele bucale sunt leziuni mici la nivelul cavității bucale, care provoacă disconfort și dificultate la masticație și înghițire. Se poate confunda cu durerea în gât atunci când e însoțită de umflarea ganglionilor. Aftele apar pentru prima dată în copilărie sau adolescență și sunt mai întâlnite la fetițe decât la băieței. Afta nu este o afecțiune contagioasă.

În cele mai multe situații, se întâlnește forma ușoară a afecțiunii: ulcerații cu margini netede, cu diametru de până la 1 cm, formă rotunjită sau alungită și durată de vindecare între 7 și 10 zile.

În forma mai gravă (10% din cazuri) dimensiunea poate ajunge până la 2-3 cm, marginile sunt neregulate, iar durata poate ajunge până la 6 săptămâni și pot rămâne cicatrici.

Cum arată aftele

Aftele pot apărea pe buze, pe marginea limbii, pe limbă, pe interiorul obrajilor sau pe cerul gurii, sub forma unei ulcerații de culoare albicioasă, având un contur roșiatic și formă rotundă sau alungită. Poate apărea sub forma unei singure bubițe sau ca o grupare de leziuni mai mici. Creează disconfort la masticație, înghițire și vorbire și duc la creșterea fluxului de salivă și chiar la mărirea ganglionilor.

Aftele la bebeluși

La bebeluși, aftele bucale apar cel mai des în primele luni de viață, când cavitatea bucală este foarte sensibilă. Bebelușii le resimt foarte dureros și cauzează astfel refuzul mâncatului.

Deși nu sunt contagioase, recidivează destul de frecvent. Atunci când apar, provoacă bebelușului un disconfort puternic, însoțit de senzația de arsură care apar ori de câte ori deschide gurița. Bebelușul va deveni astfel foarte agitat, va refuza să mănânce și poate face febră. Aftele pot deveni riscante atunci când se infectează.

DE CE APAR AFTELE LA BEBELUȘI?

Factorii care favorizează apariția aftelor la bebeluși sunt:

Alimentația: aftele sunt provocate de alimentele ce conțin histamine, cum ar fi căpșunile, zmeura, laptele, nucile, alunele, caisele, ciocolata, cartofii, condimentele.

Factorii ereditari: predispoziția pentru apariția aptelor se poate transmite de la mamă la bebeluș.

Lipsa de acid folic și vitamina B (complexul B12, B1, B2, B6).

Obiceiurile alimentare greșite: dacă bebelușul mânâncă prea repede, ar putea să-și muște limba sau obrăjorii, favorizând astfel apariția aftelor.

Cum se tratează aftele la bebeluși?

Vindecarea aftelor variază între 6 și 10 zile, producând disconfort puternic în primele 5 zile. Dacă nu se infectează, nu este nevoie de tratament special pentru tratarea aftelor.

Pentru a ameliora durerea se recomandă administrarea de preparate pe bază de glicerină, precum glicerina boraxată, cunoscută și sub numele de „miericică”. Este un lichid asemănător cu mierea ca compoziție, culoare și gust.

Bebelușul va avea nevoie și de multe lichide, dar în niciun caz sucuri acidulate sau pe bază de citrice, pentru că acestea adâncesc leziunea și sporesc disconfortul.

Asigură-te că bebelușul nu bagă mânuțele murdare în gură și să menții igiena cavității bucale, ștergându-i gingiile cu o compresă înmuiată în glicerină boraxată sau mușețel.

Cum poți preveni apariția aftelor

Stabilește cu medicul pediatru un tratament prin care să suplimentezi acidul folic și complexul de vitamina B.

Spală-l frecvent pe mânuțe pe bebeluș și dezinfectează jucăriile pe care le poate duce la gură.

În cazul în care alăptezi, asigură-te că respecți igiena mameloanelor și aplică și pe acestea comprese cu glicerină boraxată înainte de fiecare alăptare.

La copii, aftele sunt favorizate de factori precum: alimentele condimentate; alimentele acide (oțet, citrice, alune, nuci, miere, ciocolată, căpșuni, ananas,); erupuțiile dentare; traumatisme locale; ingrediente din compoziția unor paste de dinți; scăderea imunității; deficiență de fier, acid folic și vitamina B12; afecțiuni gastro-intestinale; stresul sau oboseala; antibiotice.

Cum se tratează aftele la copii

Aftele dispar de la sine în câteva zile, așa că tot ce poți face este să ameliorezi durerea și dezinfectarea zonelor afectate prin aplicarea de geluri antiinflamatoare ce conțin anestezice și dezinfectant.

La recomandarea doctorului se poate administra acid folic, fier, vitamina B12 sau un tratament imunoterapeutic, însă numai după ce a fost stabilit diagnosticul de medic.