Părinți de nota 10

10 strategii eficiente pentru liniștirea bebelușului

Venirea pe lume a unui bebeluș este cel mai frumos lucru din lume pentru cei doi părinți, însă în egală măsură poate fi și destul de greu. Bebelușul trebuie să fie schimbat la timp de scutecelul murdar, să fie adormit, să fie alăptat, plimbat, îngrijit și mângâiat. Dacă toate acestea nu se întâmplă la timp, atunci cel mic va fi neliniștit și îți va comunica prin plâns supărarea sa.

Orice bebeluș plânge și asta pentru că este singura sa variantă de comunicare. Nu știe să vorbească și atunci când este supărat, când vrea ceva de la mama sa va plânge. Plânsul său va înceta ori de câte ori vei reuși să îl liniștești. Pe măsură ce timpul va trece, mama va înțelege exact, doar din tonalitatea plânsului, care este cauza plânsului bebelușului său și va acționa cu precizie pentru ca acesta să se calmeze.

Cum îți liniștești bebelușul în primele luni de viață?

Primele zile cu bebelușul tău sunt mai grele. Nu știi de ce plânge și te sperie orice nemulțumire de-a sa. Cu timpul, lucrurile vor fi mult mai bine înțelese de către mamă, astfel că va reuși să îl liniștească mult mai ușor. Există mai multe variante de calmare. Iată câteva dintre ele!

Plimbă-l!

Un bebeluș are nevoie să simtă multă mișcare, amintindu-i de perioada intrauterină. De aceea, prin plimbare cel mic se va simți mai bine, se va relaxa, știindu-se în siguranță. Fie că îl iei în brațe, fie îl vei plimba cu căruciorul în parc, bebelușul se va simți cât se poate de bine. De asemenea, leagănul ar putea fi și el o soluție, imitând destul de bine mișcările mamei. Ai putea alege un balansoar electric pentru bebe, cu ajutorul căruia cel mic să se liniștească ori de câte ori este supărat. Este bine de cunoscut că și vibrațiile pot liniști un bebeluș. De aceea, găsește soluții care să ofere aceste vibrații, precum ar fi așezarea bebelușului în scoică pe mașina de spălat și mai mult ca sigur se va liniști.

Înfașă bebelușul!

Iată un alt aspect prin care poți liniști un bebeluș supărat. De cele mai multe ori bebelușul tău dorește să se știe în siguranță, are nevoie de perioada intrauterină, acolo unde totul era cald și bine. De aceea, prin înfășat nu vei face altceva decât să îi aduci aminte de această perioadă, îl vei face să se simtă mai bine ca niciodată. Așa că așează-l drept, cu brațele încrucișate și înfașă-l într-o păturică moale pentru a se putea odihni mai bine.

Ține-l în brațe!

Unde poate fi mai bine decât la mama în brațe?! Într-adevăr, mirosul și vocea mamei sunt modalități de calmare pentru bebeluș. De aceea, ori de câte ori bebelușul începe să plângă, ai face bine să îl ții în brațe, foarte aproape de pieptul tău, de preferat să existe chiar contactul piele pe piele. Mirosul tău îi va aminti din perioada intrauterină și mai mult ca sigur se va liniști mult mai repede decât te aștepți.

Ajută-te de zgomotul alb!

Se pare că bebelușul trăiește cu amintirea vremurilor intrauterine, așa că orice se petrecea acolo îl va liniști, simțindu-se în siguranță. De aceea, chiar dacă pântecul mamei sale era unul sigur, de cele mai multe ori aici bebelușul auzea numeroase zgomote. Nimic nu îl speria, fiind zgomote cu care a crescut. De aceea, încearcă ca după naștere să imiți o parte din zgomotele intrauterine. Ai putea, de exemplu, să te folosești de zgomotul unui ventilator sau a unui aparat de aer condiționat ori ai putea să cauți pe internet anumite zgomote care imită ploaia, vântul sau chiar zgomotul unor păsări.

Care ar putea fi cauzele pentru care bebelușul plânge?

Un bebeluș nu plânge niciodată degeaba, ci pentru că are nevoie de ceva. De aceea, ia în calcul toate variantele pentru a-l ajuta să se liniștească.

Îi este foame!

Iată un prim aspect care îl poate determina să plângă. Dacă au trecut deja două ore de la ultima masă de lapte atunci poate că ar fi cazul să îl așezi la sân. Este posibil să i se facă foame. De cele mai multe ori mama cunoaște când bebelușul plânge de foame și ca atare va acționa în acest sens.

Vrea să fie schimbat de scutec!

Un lucru este cert – bebelușul este foarte pretențios atunci când trebuie să fie schimbat de scutecul murdar și dacă nu îi este foame sau rău, atunci verifică starea scutecului. Ori de câte ori constați că s-a murdărit, schimbă-l cu unul curat și vei vedea cum bebelușul va începe să îți zâmbească.

Îi este rău sau are febră!

Înainte de a trece la metodele de liniștire exemplificate mai sus, ar fi bine să verifici dacă totul este în ordine cu el. Verifică-i temperatura cu ajutorul unui termometru și dacă constați că are febră, anunță medicul.

Îi este cald!

Nimănui nu îi place când îi este fie prea cald, fie prea frig. De aceea, încearcă să verifici temperatura din casă și dacă este prea cald să încerci să faci mai răcoare și invers. De asemenea, dacă este îmbrăcat prea gros, mai mult ca sigur bebelușul va plânge, creându-i un mare disconfort.

Nu exagera cu televizorul sau cu luminile din casă!

Toate acestea s-ar putea să îl deranjeze destul de mult. De aceea, oprește televizorul și atunci când vrea să doarmă închide lumina. Mai mult ca sigur se va simți minunat și va adormi mult mai ușor.

Vorbește-i!

Un bebeluș are nevoie de mama sa, așa că ar fi cât se poate de bine să îl ții la piept și să îi vorbești cât se poate de mult. De aceea, lasă orice treburi casnice și ai grijă de bebe, ține-l în brațe, dezmiardă-l, vorbește-i cât mai mult.

Are colici!

Un bebeluș plânge pentru că are colici, crampe abdominale destul de serioase, uneori neexplicate chiar de medici. De aceea, episoadele de colici debutează cu un plâns destul de puternic și greu de liniștit. De această dată s-ar putea să funcționeze o plimbare cu mașina sau cu căruciorul, ținutul în brațe, un masaj abdominal sau o compresă pe burtică.

Bebelușul nu plânge degeaba, așa că nu trebuie decât să remarci care sunt cauzele și să acționezi ca atare, ajutându-l să se calmeze mult mai ușor.