Părinți de nota 10

De ce bebelusii miros atat de bine? Explicatia specialistilor

Primele saptamani dupa nastere sunt pline si rareori mamicile mai gasesc timp sa se ocupe de ele sau de treburile casnice. Pe langa noptile nedormite, oboseala acumulata si incercarile de adaptare la noul stil de viata, exista amintiri care vor emotiona intotdeauna o mama.

De aceasta data nu vorbim doar despre amintirile vizuale, ci despre cele olfactive. Mirosul bebelusului este atat de special incat iti ramane intiparit in minte ani si il identifici cu usurinta in casele in care tocmai a aparut pe lume un nou membru.

Mirosul de bebelus nu este agreat doar de mame, ci de toate femeile. Un studiu desfasurat in 2013 si publicat in “Frontierele Psihologiei” a studiat comportamentul a 30 de femei, 15 proaspete mame si 15 fara copii.

Femeile au fost expuse mirosului de bebelusi (straini), nou-nascuti de doar 2 zile. Indiferent daca erau mame sau nu, femeilor li s-a activat aceeasi zona a creierului in momentul in care au simtit mirosul copilasilor, aceeasi zona care se activeaza si in momentul in care mananci ceva care iti face placere.

De ce e atat de special mirosul de bebelusi?

Exista mai multe teorii asupra mirosului nou-nascutilor. Michael Aranda, gazda celebrei serii SciShow, vorbea in 2016 despre faptul ca mirosul de bebelusi se datoreaza lichidului amniotic sau substantei albe care acopera bebelusul in uter (vernix).

Citeste continuarea pe demamici.ro