Viitoarele mamici apeleaza deseori la anestezia epidurala, fie ca nasc natural sau prin cezariana. Ce este anestezia epidurala? Reprezinta anestezia regionala, blocarea durerii dintr-o anumita parte a corpului.
Impulsurile nervoase din segmentele inferioare ale maduvei spinarii sunt blocate, astfel incat durerea dispare complet. In spitale, anestezia epidurala este folosita de 50% dintre femeile care nasc.
Se administreaza intravenos lichide inainte de inceperea fazei active a travaliului. Este posibil sa vi se administreze intre 1-2 litri de lichide, dar si analgezice intravenos. Vi se va cere apoi sa arcuiti spatele si sa ramaneti nemiscata.
Se curata zona dintre vertebre cu o solutie antiseptica, se face o injectie cu un anestezic local pentru a amorti o zona mica, dupa care un tub mic sau cateter este introdus prin mijlocul acului in spatiul epidural.
Acul se indeparteaza lasand cateterul prin care se va administra medicamentatia prin injectii periodice sau prin infuzie continua. In cazul operatiei de cezariana, cateterul este mentinut si postoperator pentru administrarea de calmante.
Senzatia pe care o veti simti va fi una de caldura si de amorteala in partea inferioara a corpului. In 20-30 de minute anestezia isi face complet efectul, insa la nivelul uterului efectul se simte in doar cateva minute.