Părinți de nota 10

5 semne că bebelușul tău e suprastimulat

Mămicile fericite au bebeluși fericiți… și invers. Mulți mi-au spus că sunt curajoasă când am anunțat că sunt însărcinată cu al treilea copil și, la fel de mulți, îmi spun acum că sunt incredibil de liniștită și că nici nu pare că avem un bebeluș în casă.

Despre curaj nu știu ce să spun, nu am simțit că e o dovadă de eroism, dar la partea de liniște nu pot să mă plâng. Nicholas este un bebeluș foarte cuminte și liniștit, dar nu m-aș grăbi să spun că suntem norocoși, pentru că secretul nu stă în noroc, ci într-un program bine stabilit.

Îmi amintesc de nopțile agitate din vremea în care era Alex bebeluș, când tatăl lui făcea ture cu el toată noaptea sau de primele 6 săptămâni cu Alesia în care era o agitație continuă.

Cu Nicholas nu am făcut același greșeli pe care le-am făcut cu Alex și Alesia și am respectat un program destul de strict de somn și de masă. Iar când s-a întâmplat să mă abat de la programul lui normal, când l-am luat la filmări sau la emisiunea Prietenii de la 11 (unde ne vedem și în această miercuri), când am fost la Sinaia (deși am încercat să plecăm când era ora de somn, numai că nefiind obișnuit să doarmă în mașină, nu a dormit tot drumul), am observat schimbări la comportamentul lui: e obosit, nu vrea să mănânce, adoarme mai greu.

Când avea Alesia 6 săptămâni, a venit la noi prietena mea, Adriana, care e newborn specialist în America. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să scoată din camera Alesiei caruselul și leagănul electric. Când s-a născut am comandat toate jucăriile posibile, leagăne, carusel cu muzicuță deasupra pătuțului, care ce efect credeți că au asupra copilului? Îl agită și mai tare. Mai ales când vine vorba de somn, ei trebuie să stea în liniște, creierul lor trebuie să se dezvolte, nu să-l ținem în zdrăngăneli și zornăieli.

În afară de masă (care durează cam 2 ore, timp suficient pentru a vă juca și a vă arăta afecțiunea) și baie, un nou-născut mai trebuie numai să doarmă. Pentru ei, cel mai important factor în creștere este somnul. Iar dacă deja e foarte obosit și suprasolicitat, îi va fi mult mai greu să adoarmă.

Semne că bebelușul e suprastimulat înainte de somn

Ciclul de somn este foarte scurt în timpul zilei (1 oră)

Adoarme foarte greu

Se trezește de mai mult de trei ori pe noapte

Se trezește la fiecare 15-20 de minute după ce l-ai pus să doarmă noaptea

Se trezește dimineața foarte devreme (6 dimineața)

 

Care sunt semnele că un copil este suprastimulat?

Face mișcări bruște (tremurături, tresăriri)

Respiră alert

Își freacă ochișorii

Privește în gol

E agitat și plânge

Își întoarce capul departe de tine

Își acoperă fața cu mâinile

Își arcuiește spatele

Are piciorușele și mânuțele încordate

Toate aceste neplăceri pot fi evitate dacă bebelușul are un program bine stabilit încă din primele zile pe care le petreceți cu el. Interval regulat de mâncare, băița la aceeași oră și, întotdeauna, înainte de masă. Pentru un bebeluș rutina zilnică e foarte importantă și îi ajută organismul să-și stabilească un ritm normal. Pe măsură ce crește se introduc alte activități specifice vârstei, dar asta se face treptat. Încercați să nu vă abateți prea des de la programul lui și veți vedea că totul o să devină mult mai ușor.

 

 

Dacă sunteți viitoare mămici sau proaspete mămici și vă confruntați cu problemele pe care le aveam și eu înainte să-mi stabilesc un program și reguli pe care să le urmez, vă aștept să aflați de ce bebelușul tău nu are un somn liniștit și cum să devii o mama odihnită cu un copil fericit!

Ce veți învăța de la acest curs:

Vei învăța cum să hrănești corect bebelușul

Vei ști cum să îl faci să ia în greutate

Vei seta obiceiuri sănătoase pentru copil

Vei ști care este ciclul sănătos de evoluție al bebelușului și cum să îl susții

Vei învăța să crești copii sănătoși și independenți

Vei învăța cum să alimentezi emoțional relația mamă-copil

Vei recunoaște cele mai frecvente greșeli pe care le faci în relația cu copilul tău

Vei primi o listă de produse pe care să le cumperi

Vei învăța când și cum să introduci alimente în diversificare pentru a seta obiceiuri alimentare sănătoase pentru toată viața

Fiecare mămică va primi kit-ul bebelușului fericit, dar și alte surprize și cadouri din partea sponsorilor evenimentului.