Părinți de nota 10

Psihologii ne avertizează: nu folosiți niciodată aceste 8 fraze atunci când vorbiți cu copiii

Iata 8 fraze pe care niciun parinte nu ar trebui sa le rosteasca fata de copilul sau. De ce? Cuvintele pot fi foarte dureroase. Orice om a simtit-o pe pielea lui. Iar cand vine vorba despre un copil, acestea au un impact mai mare decat ne putem imagina, mai ales cele rostite de un parinte.

Parintii pot spune lucruri inadecvate, care au un impact negativ, cultivand probleme pe termen lung precum stima de sine scazuta, incredere de sine subrezita si un simt nesanatos al competitivitatii.

Nu ma face de rusine.

Aceasta fraza este din categoria celor, pe care parintii le folosesc ca sa descurajeze un comportament urat sau sa impuna o purtare frumoasa. Din pacate, in acest mod copilul este ranit emotional si exista riscul de a-si pierde abilitatea de a detecta si aprecia critica constructiva.

De asemenea, este foarte posibil sa creeze o predispozitie in a cauta confirmari la alte persoane.

Am promis ca …

A promite in fata copilului si a nu te tine apoi de cuvant, retragandu-te fara niciun motiv aparent, poate crea probleme de incredere intre tine si copilul tau. Mai tarziu in viata, aceleasi probleme de incredere le-ar putea avea in relatiile cu alti adulti.

Cand eram de varsta ta, ma descurcam excelent.

In fata unui copil cu varsta sub 6 ani, parintele este un tip de zeu. Fluturand in fata lui realizarile tale din copilarie, poate induce un simt nesanatos al competitivitatii si determina cautarea de validare a propriei persoane.

Alti copii sunt mai buni ca tine la scoala, la sport etc.

Comparandu-ti copilul cu colegii sai, poate avea un impact negativ in dezvoltarea relatiilor cu copiii de aceeasi varsta. In loc sa valorizeze prietenia, va fi focusat in a-si privi colegii drept competitori. De asemenea, aceasta comparatie are repercusiuni asupra stimei de sine si dezvolta o tendinta de validare prin comparatie cu altii.

Nu o sa cresti mare daca nu mananci tot din farfurie.

Aceasta formulare este de fapt o forma de manipulare, insa il poate determina pe copil sa se focuse foarte mult pe importanta mancarii, dar si pe consecintele nemancatului anumitor alimente. Incurajeaza-l sa manace anumite alimente scotand in evidenta beneficiile pentru sanatate.

Esti exact ca taica-tu/maica-ta!

O astfel de comparatie poate crea distanta intre tine si copilul tau, mai ales atunci cand rostirea ei este incarcata cu furie. Este un semn ca esti nefericit/a in relatia cu partenerul, implicand copilul intr-un conflict parental. Acesta devine un depozitar al angoasei si frustrarii dintre parinti.

Sa nu mai scoti un sunet!

Este important ca parintii sa nu creeze limite, care sa inhibe exprimarea copiilor. Cand unui copil ii este impusa tacerea, indiferent de context, semnalul este ca prezenta sa nu este binevenita. Deoarece ei nu pot distinge intre nuantele cuvintelor, in mintea lor se creeaza sentimente de vina si inadecvare.

Fa asta pentru mine!

Aceasta fraza are un mesaj subliminal, care transmite ideea unei iubiri parentale conditionate, fapt care are implicatii majore pe parcursul vietii. De asemenea, o astfel de fraza auzita in mod uzual de un copil, il poate transforma intr-o persoana care isi doreste in permanenta sa ii multumeasca pe ceilalti.