Medicamentele pe bază de argilă care sunt folosite pentru tratamentul diareei nu trebuie prescrise copiilor sub 2 ani, femeilor însărcinate și celor care alăptează, se arată într-un avertisment transmis la începutul lunii martie 2019 de Agenția Națională a Medicamentului din Franța.
Autoritățile franceze avertizează că în medicamentele pe bază de argilă, cum este și Smecta, se găsesc cantități mici de plumb care ajung în organism chair și atunci când tratamentul este de scurtă durată.
Recomandarea este ca în cazul copiilor sub 2 ani și a femeilor însărcinate sau care alăptează să se respecte în primul rând regulile de igienă în cazul în care apare diareea. Dacă simptomele persistă, atunci cel mai indicat este să se administreze soluții de rehidratare, dizolvate în apă.
Contaminare cu plumb
Argila folosită pentru frabricarea medicamentelor anti-diareice este extrasă din sol și poate conține diferite cantități de metale grele care se găsesc în mod natural în sol, cel mai des întâlnit fiind plumbul.
La nivel mondial s-au revizuit recomandările cu privire la dozele admise de metale grele în medicamente, iar Agenția Națională a Medicamentului din Franța a aliniat reglementările naționale la cele internaționale.
Mai mult, au cerut producătorilor să se asigure că nu există niciun risc de trecere a plumbului în sânge, mai ales atunci când este vorba de tratamente administrate copiilor.
Laboratoarele IPSEN care produc Smecta au trimis către autoritățile franceze un studiu clinic realizat pe adulți cărora li s-au administrat medicamentele timp de 5 săptămâni. În acest caz plumbul nu a trecut în sânge, dar nu au putut demonstra că acest lucru se întâmplă și în cazul copiilor.
Riscul nu poate fi exclus în cazul copiilor sub doi ani. De aceea, s-a hotărât să se recomande, ca măsură de precauție, sistarea administrării de Smecta copiilor mai mici de 2 ani. Din această cauză nici femeilor însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să le fie prescrise medicamente pe bază de argilă.
Până acum nu s-au depistat cazuri de intoxicație cu plumb (afecțiune numită medical saturnism), măsura fiind una de prevenție și vizează toate medicamentele care au în compoziție argilă.