Părinți de nota 10

Cum sa eviti gelozia cand apare un fratior

Gelozia nu este doar un sentiment pentru oameni mari. Copiii in egala masura au aceste trairi, iar ele au ca subiect apropierea dintre mama si tata – copilul e gelos pe unul dintre parinti – sau atentia acordata fratelui, de obicei fratelui mai mic.

Evitarea acestui sentiment este o provocare pentru parinti, dar nu este o misiune imposibila. Din momentul in care un frate mai mic se alatura familiei, gelozia apare ca o reactie fireasca. Este teama copilului de a-si pierde afectiunea parintilor.

Cu toate acestea, chiar si atunci cand se lupta pentru a castiga dragostea parintilor, copiii pot invata multe. Cum ii putem indruma in acest proces de invatare, astfel incat sa poata evita aceasta grija obsedanta de a pastra pentru sine dragostea celor mari?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa il informezi ca esti insarcinata si asta inainte ca el sa afle acest lucru de la alte persoane. Mai mult, este necesar sa le explici in prealabil ca bebelusii au nevoie de multa grija, pentru ca nu sunt capabili sa faca mai nimic singuri. In acest scop, poti folosi fotografii sau videoclipuri de cand el insusi a fost mic, astfel incat sa poata intelege mai usor.

Pe de alta parte, asigura-te ca se integreaza bine in pregatirile pentru sosirea fratelui mai mic. Pentru a face acest lucru ii poti arata ecografiile si il poti pune sa iti atinga burta atunci cand bebe misca. In felul acesta va intelege, in masura in care poate la varsta lui, faptul ca in tine creste o noua viata si nu e vorba doar de o jucarie.

Simptomele geloziei la copii

Manie, neliniste, nesiguranta, tristete. Aceste sentimente se pot manifesta prin dureri de cap, insomnie sau greata.

Refuzul complet al fratelui mai mic.

Ar putea intra intr-o faza de regresie, incercand sa il imite pe fratele mai mic. In aceste cazuri, el revine la acele comportamente pe care le abandonase, cum ar fi sugerea degetelor sau mersul de-a busilea.

Incearca sa atraga atentia cu orice pret;

Manifesta un comportament agresiv, ajungand la o confruntare verbala sau chiar fizica.

Cum sa evitati gelozia

Desigur, nu exista o formula magica legata de aceasta misiune. Cu toate acestea, datorita instrumentelor potrivite, il vei putea ajuta pe copil sa isi canalizeze acest sentiment.

Citeste mai mult pe copilul.ro