Părinți de nota 10

8 greșeli pe care nu trebuie să continui să le faci dacă vrei să nu te mai mintă copilul tău

E foarte probabil să existe o persoană care să nu fi spus măcar o minciună în toată viața sa. Avem de-a face cu persoane care mint în fiecare zi, dar atunci când e vorba de copiii noștri, nu știm exact care e modul cel mai bun de a aborda problema. Iată 8 greșeli pe care nu trebuie să continui să le faci dacă vrei să ai un copil care spune mereu adevărul:

1. Copiii cunosc consecințele

Copiii aleg de cele mai multe ori să mintă pentru că știu că vor fi pedepsiți dacă spun adevărul. Încurajează-ți copilul să spună adevărul și reduce severitatea pedepsei, ca să nu-i fie frică să mărturisească ceea ce a făcut.

2. Copiii nu vor să ne supere

Copiii își iubesc părinții și nu își doresc să fie supărați. Dacă vei reacționa cu mai puțină tristețe și supărare atunci când îți spune adevărul, se vor teme mai puțin să te rănească spunându-ți lucrurile exact cum s-au întâmplat.

3. Nu mint, ci născocesc lucruri

Uneori, copiii confundă dorințele cu realitatea. Povestesc tuturor despre aventurile lor incredibile și inventează o soră sau un frate. Nu reacționa prea dur la astfel de minciuni care dispar odată cu înaintarea în vârstă.

4. Copiii spun minciuni pentru că nu-și amintesc lucruri

Există situații în care copiii spun o minciună pe care ajung să o creadă. Astfel pățesc în special copiii care nu au fost cuminți. Nu te teme de astfel de minciuni și încearcă să îi explici de ce ai ales să reacționezi într-un anumit fel.

5. Cred că minciuna e sinonimă cu politețea

Unii copii au impresia că nu e nimic greșit să mintă. Încearcă să pară fericiți să poarte șosetele de la bunica, chiar dacă în realitate sunt dezamăgiți de un astfel de cadou. Rămâne la latitudinea ta dacă vrei ca micuțul tău să se comporte astfel sau nu.

6. Programăm răspunsul corect

Adesea, atunci când le punem copiilor noștri o întrebare ne așteptăm să ne dea un singur răspuns. De exemplu, îi întrebăm dacă ceva e bun când e evident că nu vor să mănânce ce e e în farfurie. Cel mai bine e să rezolvi problema pe loc și să-ți întrebi copilul ce vrea să mănânce.

7. Copiii se tem să inverseze rolurile

Copiii se tem să dezvăluie lucrurile greșite pe care le fac pentru că sunt siguri că aceasta este atitudinea personajelor negative din povești. Explică-i că și oamenii buni mai greșesc din când în când și trebuie să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

8. Cu toții spunem minciuni

Un copil copiază totul din comportamentul părinților săi. Dacă trăiește într-un mediu în care se spun mereu minciuni, copilul nu va mai spune nici el adevărul. Soluția e simplă și în același timp dificilă pentru că trebuie să nu mai spui tu minciuni și să fii un exemplu pentru copilul tău.