Părinți de nota 10

Superstiții despre bebeluși în care mămicile mai cred și azi

Multe zicale și superstiții despre bebeluși sunt păstrate cu grijă de nașe și de mămici. Unele sunt haioase, altele au farmecul lor în rânduielile botezului. Dar cele mai multe sunt sfaturi de bun simț în care părinții mai cred și azi.

Când devii mămică…

Să nu cumperi tu hăinuțe bebelușului înainte să se nască, zice o vorbă din bătrâni. Hăinuțele și lenjeria i le cumpără nașa, pentru că este mândria ei, dar sfatul acesta mai are și o latură practică. Pe vremuri, nimeni nu știa cât de mare va fi copilul, așa că hainele erau cumpărate după naștere.
În primele zile, copilul se purta doar înfășat.

După naștere, acum câțiva ani, mai ales la sate, femeile nu aveau voie să iasă din casă și nici să scoată bebelușul la aer în primele 40 de zile. Abia după ce făcea preotul molifta putea să iasă în lume și să se pregătească de botez.

Superstiții despre bebeluși înainte și după botez

Apa în care a fost scăldat copilul la botez trebuie aruncată la flori, dacă e fetiță, sau la rădăcina unui pom fructifer, dacă e băiat. Dintre cele mai bune superstiții despre bebeluși, acesta e un obicei frumos, care vorbește despre sănătatea, vigoarea și frumusețea copilului, dar e mult mai dificil să îl mai pui în practică în zilele noastre.

A doua zi, nașa trebuie să pună în băița de acasă bani de argint, un inel de aur, nuci, dacă e băiat, petale de flori, dacă e fată, ulei sfințit, mir, busuioc, sare, miere, ulei… că te și miri cum mai poți spăla copilul cu atâtea unsori. Toate aceste lucruri îl vor proteja pe bebeluș să fie sănătos, să crească mare și puternic și frumos. Doar că unele dintre ele pot conține microbi periculoși, așa că nașele din zilele noastre sunt mult mai atente cu pun în cădiță.

Mămicile de odinioară mai erau sfătuite de babe să nu le facă bebelușilor baie duminica sau în zilele de mare sărbătoare. Copiii mici care erau spălați în zilele sfinte nu mai creșteau în înălțime. Aceste superstiții despre bebeluși pornesc de la obiceiul vechi ca duminica să nu faci nici curățenie, nici mâncare, nici să speli rufe sau să te speli tu însăți. Dar azi nu mai are niciun temei!

Tradiții comice și absurde

Nu striga pe nume copilul înainte de botez, că va fi urmărit de duhurile rele.

Nașii trebuie să dăruiască bebelușului un obiect mic din aur să îl ferească de necazuri toată viața.

Fașa copilului la botez nu trebuie să fie nici prea scurtă, că trăiește puțin, nici prea lungă, că se căsătorește târziu.

Când te joci cu bebelușul, să nu îl săruți pe tălpi, că nu-ți va mai respecta vorbele mai târziu. O fi așa sau nu, fiecare mamă va vedea la timpul potrivit.

Să nu lași hainele copilului la uscat noaptea, până la vârsta de un an, că va plânge fără încetare.

Când începe copilul să facă primii pași, să clănțăni o foarfecă în urma lui, ca să nu se împiedice.

Să îi pui o brățară din fir roșu la mână sau să îl îmbraci mereu cu ceva roșu când ieși cu bebelușul la plimbare, să nu ți-l deoache lumea.

Musafirii să îi pună bani la scutec când vin prima dată acasă, să aibă o viață lipsită de griji și cu mulți bani.

Să nu lași bebelușul să se uite în oglindă până la vârsta de un an că se va deochea singur.

Să nu tunzi bebelușul înainte de a i se lua moțul, că va avea părul rar toată viața.

După baie, să tragi ușurel de picioarele și mâinile copilului, să crească repede.

Dacă primul dinte iese pe arcada de jos, atunci copilul e norocos, va avea viață lungă și bogată.