Părinți de nota 10

Mama intră în travaliu prematur şi nu poate ajunge la spital, aşa că băiatul ei de 10 ani intervine: „Spune-mi ce să fac”

Poate că arată ca orice băiat obişnuit, însă acest copil în vârstă de 10 ani a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a ajuta la venirea pe lume a frăţiorului său, salvând atât viaţa nou-născutului, cât şi pe cea a mamei sale.

Pe 11 August, Jayden Fontenot a devenit un adevărat erou al familiei, atunci când mama sa, Andy Moreau, a intrat în travaliul înainte de termen, la doar 34 de săptămâni de sarcină.

Se aflau în locuinţa lor din Sulphur, Louisiana, când Moreau s-a dus de urgenţă la baie pentru că i se rupsese apa, cu mult înainte de termen.

Imediat, Moreau şi-a dat seama că ceva nu era în regulă. Nu numai că mai avea o lună întreagă până să nască, dar acum şi sângera.

Ea a explicat într-un interviu pentru KPLC TV că s-a dus la toaletă şi: „Mi s-a rupt apa. Am privit în jos şi am văzut că picioarele fiului meu erau în afară.”

Logodnicul lui Moreau tocmai plecase la muncă, aşa că doar Moreau era acasă împreună cu Jayden, de 10 ani, şi sora acestuia, în vârstă de 11 luni.

Jayden a alergat la locuinţa bunicii sale, care se află în imediata vecinătate. Din păcate, bătrâna nu a putut veni pentru a ajuta la naşterea copilul din cauza unei intervenţii chirurgicale recente, dar a putut chema ambulanţa în timp ce Jayden se întorcea acasă.

Când Jayden a ajuns lângă mama lui, KPLC TV notează că Moreau sângera puternic şi copilul încă nu respira.

Moreau le-a spus reporterilor exact ceea ce s-a întâmplat:

„Când el [Jayden] a ajuns la baie, a tras aer în piept şi mi-a zis, ‘OK, mamă, spune-mi ce trebuie să fac.’ Nu părea speriat, părea calm şi curajos, iar eu i-am zis ‘OK, o să-ţi spun ce să faci şi trebuie să-l scoatem pe fratele tău cât mai repede posibil pentru că e în placentă şi nu poate respira.”

Jayden a rămas calm pe parcursul întregului eveniment. L-a scos pe fratele lui trăgându-l uşor de picioare. Chiar şi aşa, calvarul încă nu se terminase. Copilul tot nu respira, iar Moreau încă sângera abundent.

Jayden s-a dus la bucătărie şi a luat aspiratorul nazal al sorei sale mai mici. El a reuşit să cureţe nasul fratelui său, făcându-l să respire.

Cea mai mare nelinişte a sa a fost că şi-ar putea pierde frăţiorul, precum şi mama. Din fericire, el a acţionat rapid şi a fost capabil să-i salveze pe amândoi.

În acel moment, ambulanţa a sosit, ducând-o pe Moreau şi nou-născutul la spital. Odată ajunşi acolo, mama şi copilul s-au recuperat rapid. Cei doi erau în siguranţă atunci când Kelsey Richard, logodnicul lui Moreau, a sosit.

Moreau îşi laudă fiul, spunând:

„Vreau să ştie că sunt mândră de el. El este curajos, puternic şi mai presus de toate el este eroul meu.”

Richard, tatăl vitreg al lui Jayden, este de aceeaşi părere:

„Le-a salvat vieţile. E un erou.”

Nou-născutul, care a primit numele Dax, a părăsit Secţia de Terapie Intensivă câteva zile mai târziu, iar oficialii se aşteaptă ca el să aibă parte de o recuperare completă.

În ceea ce-l priveşte pe Jayden, primarul oraşului i-a recunoscut meritele în cadrul unei ceremonii special organizate la şcoala unde băiatul învaţă. A primit chiar şi o diplomă şi cheia a oraşului, însoţite de o zi specială care de acum înainte îi va purta numele.