Părinți de nota 10

Cum sa cresti un copil fara telefoane si tablete si sa ii oferi o copilarie lipsita de ecrane

Stii deja ca utilizarea abuziva a ecranelor poate sa dauneze bebelusilor si toddlerilor si ca nu este prea grozava nici pentru copiii mai mari si probabil ca nici tu si nici alti parinti nu isi doresc ca prichindeii lor sa se lupte cu obezitatea, cu deficitul de atentie sau cu probleme de dezvoltare cognitiva si a limbajului. Si atunci, de ce oare atat de multi copii mici petrec prea mult timp in fata ecranului? Poate pentru ca parintii lor sunt obositi.

Atunci cand ai grija de un copil si in mod deosebit atunci cand ai grija cum se cuvine de el, ai nevoie de rabdare, de energie si de multa disponibilitate in a acorda atentie celui mic, asa ca este de inteles ca uneori ai nevoie si de cateva momente de pace si liniste, doar pentru tine, eventual ca sa mergi la baie!

Ei bine, oare acele momente doar ale tale, pe care copilul le petrece uitandu-se la televizor sau jucandu-se pe tableta, ii vor dauna iremediabil? Sigur ca nu, dar cum ar fi daca ai putea sa faci o pauza fara ca cel mic sa foloseasca device-uri si ecrane in acel timp?

Din fericire, se pare ca exista o modalitate prin care poti sa cresti copilul expunandu-l cat mai putin, sau chiar deloc, la tot ce inseamna ecrane si media!

Joaca independenta, raspunsul la o copilarie lipsita de ecrane

Joaca independenta, coordonata de copil este acel tip de joaca pe care cel mic o initiaza singur; atunci cand cel mic este capabil sa se joace singur si tie iti este mai usor sa petreci timp cu el, fara sa devi prea obosita si asta pentru ca nu mai esti tu sursa distractiei.

Poti sa stai comod si sa te relaxezi in timp ce iti urmaresti prichindelul jucandu-se si explorand lumea din jurul sau; ai putea chiar sa citesti cartea aceea pe care ai tot amanat-o din lipsa timpului, ai putea sa iti verifici emailul, sa lucrezi de acasa, sa mananci inghetata, ai putea face orice cat timp el se joaca.

Daca iti incurajezi copilul sa exploreze motivat, prin joaca, in mod independent lumea din jurul lui nu numai ca vei putea sa iti iei si tu o mica pauza, dar vei contribui la sanatatea emotionala si sociala a prichindelului tau, la dezvoltarea creativitatii sale, va invata mai usor sa se autodisciplineze si sa rezolve problemele pe cont propriu, ceea ce putin timp petrecut in fata unui televizor nu va reusi niciodata.

De fapt, televizorul dauneaza instinctului de descoperire a celui mic; nu numai ca studiile arata ca vizionarea prelungita micsoreaza capacitatea de concentrare, dar ii si descurajeaza interesul in explorare si descoperiri. Acum ca ai inteles cat de important este ca cel mic sa se joace independent, probabil ca te intrebi cum il poti determina sa faca asta in loc sa se uite la televizor, nu-i asa?

Inchide televizorul

Evident, primul pas este sa inchizi televizorul; unii parinti au descoperit ca daca inchid televizorul fara preaviz este mai usor, in timp ce altii au modificat treptat timpul petrecut de copil in fata ecranului. Depinde si de ce varsta are copilul tau.

Afla ce recomanda specialistii in privinta timpului ce poate fi petrecut de copii in fata ecranului, in functie de varsta lor pe copilul.ro