Majoritatea sarcinilor durează 40 de săptămâni (38 de la data conceperii), astfel încât cel mai simplu este să calculezi 40 de săptămâni de la data ultimei menstruații. Doctorul ginecolog va folosi această dată împreună cu informațiile de la morfologii pentru a calcula data la care vei naște.
Dacă scazi 3 luni din data ultimei menstruații și adaugi 7 zile, obții data la care vei naște. De exemplu, dacă data ultimei menstruații este 10 septembrie din care scădem 3 luni, obținem 10 iunie. Adăugăm 7 zile și obținem 17 iunie din anul următor ca data estimate a nașterii.
Doctorii se bazează pe mai multe opțiuni atunci când calculează data la care vei naște: măsurarea uterului, ecografia de sarcină, câteva momente cheie din evoluția sarcinii, cum ar fi momentul în care se aude pentru prima dată inima sau primele mișcări intrauterine ale fătului.
Ar fi bine să mergi la doctorul ginecolog cât mai repede posibil după ce ai aflat că ești însărcinată. Orice informație dobândită în timp util este foarte importantă. Tehnologia ne ajută enorm să analizăm evoluția fătului și sfaturile unui profesionist sunt foarte utile.
SAPTAMANA 1
Medicii calculează prima zi a ultimei menstruatii ca fiind inceputul sarcinii datorita faptului ca data ovulatiei respectiv a conceptiei nu se poate afla exact: aceasta din urma are loc de obicei la mijlocul ciclului menstrual – zilele 12-15. Asadar in aceasta saptamana nu se intampla nimic, nu aveti cum sa ramaneti insarcinata in prima zi a ciclului menstrual. Se poate intampla uneori ca sangerarile care pot aparea la implantarea oului sa fie confundate cu o menstruatie si asa sa apara o eroare de datare a sarcinii; acest lucru este lamurit de catre examenul ecografic dupa saptamana 4-5 de sarcina.
SAPTAMANA 2
In aceasta perioada a sarcinii poate aparea ovulatia- procesul prin care din foliculul ovarian se elibereaza celuala feminina – ovulul; acesta este captat de catre trompa uterina unde poate intalni celula masculina spermatozoidul si are loc fecundatia; daca va doriti sa ramaneti insarcinata in aceasta perioada este bine sa renuntati la unele obiceiuri toxice – fumat; consum de alcool; anumite medicamente interzise in sarcina; trebuie sa aveti un stil de viata echilibrat cu obiceiuri alimentare sanatoase.
SAPTAMANA 3
Dupa fecundatie are loc dezvoltarea oului prin multiplicarea celulelor si totodata migrarea acestuia de la nivelul trompei in cavitatea uterina unde va avea loc si implatarea; uneori la implantare pot aparea mici sangerari vaginale; In aceasta perioada embrionul este prea mic sa poata fi detectat ecografic sau prin anumite teste de sarcina; uneori pot aparea anumite semne prevestitoare de sarcina: oboseala, greata chiar si varsaturi din cauza modificarilor hormonale din organism care apar odata cu evolutia sarcinii;
SAPTAMANA 4
In aceasta saptamana, deja sarcina poate fi documentata cu un simplu test de sarcina efectuat din urina; daca totusi testul este negativ si aveti o intarziere a ciclului menstrula si eventual simptome de sarcina pentru certitudine e bine sa-l repetati dupa cateva zile; daca nu ati luat legatura preconceptional cu un medic ginecolog, acesta este momentul; prin multiplicarea celulelor vor aparea embrionul si anexele embrionare necesare pentru dezvoltarea acestuia.
La anumite gravide poate aparea starea de rau de dimineata care poate fi insotita de varsaturi si hipersalivatie; aceasta poate fi ameliorata de consumul de fructe si legume, alimente bogate in proteine, consum suficient de lichide- 2-3 litri pe zi, cantitati mici de alimente si mai des. Mai pot aparea si anumite modificari la nivelul sanilor care cresc in dimensiuni si se intaresc si apare hiperpigmentarea areolei mamare.
SAPTAMANA 5
Ecografic, apar primele semne de sarcina: sacul gestational cu lichid amniotic in care se va dezvolta embrionul si vezicula vitelina. Celulele embrionare se multiplica rapid pana la dimensiunile unui sambure de mar. Uimitor la aceste dimensiuni embrionul are activitate cardiaca care poate fi pusa in evidenta ecografic. Tot in aceasta perioada se dezvolta si sistemul nervos.
In continuare stilul de viata sanatos incluzand aici alimentatie echilibrata si activitate fizica trebui mentinut. Apar senzatii de urinare tot mai frecvente care sunt normale si se mentin pana la finalul sarcinii; crampe pelvine care sunt datorate cresterii in dimensiuni ale uterului.
SAPTAMANA 6
In aceasta perioada embrionul are aproximativ 4-5 mm si incep sa se dezvolte organele principale; se contureaza capul care are dimensiuni mai mari comparativ cu restul corpului. Mai apar mugurii viitoarelor membre, activitatea cardiaca este evidentiabila ecografic, la fel si dezvoltarea sistemului sangvin.
Tubul neural se inchide in aceasta faza a dezvoltarii embrionului fiind foarte important consumul de acid folic atat inainte de sarcina cat si la inceputul acesteia; Se poate observa deja inceperea castigului ponderal, de aceea este important sa nu mancati cu mult mai mult decat inainte de sarcina ci doar cu 300 de kcal in plus. Este posibil sa treceti prin mai multe stari emotionale de la frustrare, suparare pana la veselie; de aceea este foarte important sa primiti suport de la familie, medic, persoanele apropiate.
SAPTAMANA 7
Pe masura ce se dezvolta sarcina este posibil sa resimtiti diverse senzatii cu toate ca nu se produc modificari vizibile la nivelul organismului. Embrionul este in continua dezvoltare cu toate ca are doar 8 mm; se dezvolta manutele care incep sa se si miste; se contureaza ochii si nasul; ficatul care genereaza celulele rosii pana ca acestea sa fie dezvoltate de catre maduva hematopoetica.
Cordonul ombilical este deja definitivat, aducand nutrietii si oxigenul de la mama. Este posibil ca starea de rau de dimineata sa se accentueze pana la varsaturi; aceasta este dizgravidia de prim trimestru care persista pana pe la 12-14 saptamani; dezvoltarea continua a uterului face ca urinarile sa fie din ce in ce mai frecvente si se vor mentine pana dupa nastere.
SAPTAMANA 8
De dimensiunile unei alune, embrionul isi dezvolta membrele cu aparitia degetelor care sunt invelite intr-o membrana, totodata capatand si miscari mai ample. Organele interne sunt in continua dezvoltare: plamanii, inima, creierul, ficatul, intestinele.
Datorita modificarilor hormonale starea de oboseala si somnolenta este cea care primeaza; cresterea in greutate incepe sa fie vizibila, iar meteorismul abdominal face ca burta sa para mai mare, desi uterul nu depaseste simfiza pubiana. Acesta este momentul oportun pentru a realiza diverse analize legate de sarcina cum ar fi complexul TORCH.
SAPTAMANA 9
Deja produsul de conceptie este considerat fat, iar circulatia prin cordonul ombilical se definitiveaza; fata se contureaza fiind vizibili ochii, nasul, buza superioara, urechile. Pleoapele sunt lipite pana in saptamana 27. Inima are 4 camere dezvoltandu-si valvele interne pentru functionarea sa normala.
Desi cresterea in greutate nu este chiar vizibila, este posibil sa fie nevoie sa va schimbati garderoba.
Sanii se maresc simtitor de aceea este important sa purtati sutien pentru sustinerea acestora; este important sa participati la anumite cursuri pentru gravide unde va sunt prezentate informatiile necesare in aceasta perioada importanta.
SAPTAMANA 10
35 de mm si 4 grame sunt noile dimensiuni ale fatului in aceasta saptamana care este caracterizata de disparitia completa a cozii embrionare. Miscarea este cuvantul de ordine atat a fatului, cat si a dvs ajutandu-va sa treceti mai usor peste toate modificarile organismului. Inca nu aveti cum sa resimtiti miscarile copilului, putand face confuzia cu cele ale anselor intestinale.
Creierul creste spectaculos reprezentand jumatate din organism. Apar unghiile, parul si se contureaza organele genitale cu toate ca la un examen ecografic puteti afla genul copilului peste cateva saptamani. Nu trebuie sa uitati de vizitele medicale care au importanta in functie de varsta gestationala. Este necesara detectarea nivelului unor hormoni legati de sarcina care sa va calculeze riscul de boli genetice ulterior.
SAPTAMANA 11
Toate organele sunt formate urmand ca acestea sa se dezvolte ulterior. Partea cea mai periculoasa pentru fat a trecut. Deja puteti avea cu aproximativ 3 kg in plus fata de inceputul sarcinii, de aceea este foarte important sa fiti atenta cu regimul alimentar.
Trebuie sa consumati doar cu 300 de kcal in plus fata de cand nu erati gravida. Pot aparea schimbari la nivelul parului si unghiilor dvs, pozitive sau negative, dar acestea sunt decat pe perioada sarcinii. Apare hiperpigmentarea liniei albe de la nivelul abdomenului.
SAPTAMANA 12
Sfarsitul primului trimestru de sarcina este caracterizat de dispartia starilor de greata, varsaturi si balonare. Deja fatul capata forma unui nou nascut punandu-se in evidenta formele normale ale corpului.In aceasta perioada se poate realiza prima ecografie morfologica fetala cu detalii importante asupra dezvoltarii organismului; intestinele vor intra in abdomen parasind cordonul ombilical. Rinichii deja incep sa functioneze secretand urina. Uterul capata dimensiuni mai mari depasind nivelul oaselor pelvisului, de aceea senzatia de urinari dese este posibil sa se amelioreze.
SAPTAMANA 13
In pofida dimensiunilor mici ale fatului acesta arata si se comporta ca un copil complet format. Sistemul osos se dezvolta fiind vizibil ecografic; noutatile in aceasta saptamana sunt dintii, aparitia amprentelor si conlucrarea intre sistemul nervos si cel muscular cu aparitia reflexelor.
Burtica gravidei deja iese in evidenta putand fi remarcata de catre cei din jur. Starea de bine este cea care va guverna al doilea trimestru de sarcina. Datorita cresterii volumului sangelui cu pana la 50 % este posibil sa isi faca aparitia dilatarea anumitor vase care se observa prin transparenta tegumentului.
Vezi ce se întâmplă din a patra lună de sarcină pe CSID.RO