Părinți de nota 10

Mirosul de bebelus. De ce ne place atat de mult

Mirosul nou-nascutului provoaca pentru orice mama un sentiment incomparabil, o placere greu de descris.

Unele cercetari sustin ca acest miros dulceag, imbatator se datoreaza unei substante numite vernix caseosa, care are consistenta unei creme grase si care acopera pielea bebelusului, dar si a reziduurilor de lichid amniotic.

Majoritatea persoanelor care au luat in brate un copil au observat cat de placut miroase. Unele studii sustin ca aceasta senzatie placuta are rolul de a intari legatura mama-copil.

Cu alte cuvinte, in acel miros nemaiintalnit al nou-nascutului exista substante care ii atrag pe parinti si ii determina sa-si hraneasca copilul si sa stabileasca cu el o legatura stransa. Practic, este un dar al naturii care previne abandonul si care garanteaza legatura de iubire dintre mama si copil.

In cazul mamelor, mirosul copilului determina o reactie similara cu cea a dopaminei sau a serotoninei. De aceea, pastrarea copilului atat de aproape provoaca aproape dependenta. Cand mamele miros bebelusul, se activeaza un circuit neurologic al recompensei. Este practic acelasi principiu care determina satisfactia unui narcoman atunci cand isi primeste drogul.

Mirosul copilului nou-nascut este stimulant pentru lactatie si, prin urmare, asigura supravietuirea.

De ce nou-nascutii au acest miros caracteristic?
Multi compara mirosul de bebelusi cu cel al biscuitilor inmuiati in lapte, care trezeste senzatii de placere, de relaxare.

In schimb, altii il asociaza cu mirosul de caramel sau vanilie, care se strecoara in minte si se imprima pentru totdeauna. Cu toate acestea, stiinta sustine ca acest miros de neegalat se datoreaza urmatorilor factori.

Vernix caseosa. Este o substanta albicioasa grasa care acopera pielea in mediul intrauterin. Consistenta sa uleioasa formeaza un strat protector si are rol de hidratare a pielii.

Citeste mai mult pe copilul.ro