Părinți de nota 10

Boala mainii, piciorului si gurii: simptome si tratament

Boala mainii, piciorului si gurii este o boala virala care debuteaza brusc, fiind cauzata de virusii din grupul enterovirusilor, mai ales de virusul Coxsackie A16. Perioada de dezvoltare (incubatie) de la infectie la simptome este scurta, de 3-6 zile.

Boala este foarte contagioasa si se transmite adesea de la un copil la altul si apoi de la copii la adulti.

Transmiterea bolii se produce prin intermediul contactului direct cu secretiile nazal si/sau orale si prin contactul cu fecalele. Epidemiile apar de obicei din iunie pana in octombrie.

Boala mainii, piciorului si gurii este o boala virala care debuteaza brusc (acuta), cauzata de virusii din grupul enterovirusilor, mai ales de virusul Coxsackie A16. Perioada de dezvoltare (incubatie) de la infectie la simptome este scurta, de 3-6 zile. Boala este foarte contagioasa si se transmite adesea de la un copil la altul si apoi de la copii la adulti.

Transmiterea bolii se produce prin intermediul contactului direct cu secretiile nazal si/sau orale si prin contactul cu fecalele. Epidemiile apar de obicei din iunie pana in octombrie.

Boala mainii, piciorului si gurii apare cel mai frecvent la copiii sub 10 ani, insa adolescentii si adultii se pot imbolnavi si ei.

Boala este foarte contagioasa si se transmite adesea de la un copil la altul si apoi de la copii la adulti. Transmiterea bolii se produce prin intermediul contactului direct cu secretiile nazal si/sau orale si prin contactul cu fecalele.

Dupa ce copilul s-a infectat, organismul sau devine de obicei imun la o infectie repetata cu acelasi virus care a cauzat prima infectie, insa nu la infectii cu virusi asemanatori.

Semne si simptome ale bolii

Boala mainii, piciorului si gurii incepe cu febra de pana la 38,3 °C, dureri de gat, dureri in gura, tuse, dureri de cap, oboseala, pierderea poftei de mancare si, uneori, dureri ale incheieturilor.

Dupa 1-2 zile, apare eruptia.Pe mucoasa bucala, limba, gingii, sau gat apar mici zone rosii care se transforma in blistere si formeaza rapid rani cu ulceratii.

Leziunile au o zona adancita, cu baza galben-gri si o zona inconjuratoare rosie.

Leziunile de pe maini si picioare (extremitati) apar sub forma unor pete rosii si plate ce produc blistere ovale sau rotunde, inconjurate de mici zone colorate in rosu. Leziunile de pe maini si picioare sunt prezente de obicei pe lateralele si in spatele degetelor de la maini si de la picioare. Palmele si talpile pot fi si ele afectate.

Leziunile de pe piele asociate cu boala mainii, piciorului si gurii pot fi dureroase.

In aproximativ o saptamana, eruptia va disparea, iar copiii se vor simti mai bine.

Mai multe informatii pe desprecopii.com