Părinți de nota 10

O noua avertizare de la OMS: „Mamele incep diversificarea prea devreme”

Desi sunt numeroase campanii, iar medicii le sfatuiesc pe mamici sa nu inceapa diversificarea bebelusilor mai devreme de 6 luni, din cauza ca sistemul digestiv al celor mici nu este suficient de dezvoltat si nu digera corect alimentele, acest lucru nu este intotdeauna respectat.

Un nou studiu arata ca majoritatea parintilor introduc mancarea solida in alimentatia bebelusilor mult prea devreme, inainte de 6 luni.

Prin inceperea diversificarii se intelege oferirea oricarui alt aliment, apa sau ceai in afara de laptele matern.

In anii 1950, parintii erau sfatuiti sa inceapa diversificarea inca de la 3 luni, iar cativa ani mai tarziu, recomandarea a fost ca bebelusii sa fie hraniti cu alimente solide de la 4 luni. Incepand cu anii ’90, medicii au inceput sa-i sfatuiasca pe parinti sa inceapa diversificarea de la 6 luni.

Potrivit studiului desfasurat in America, parintii incep diversificarea astfel:

6% introduc altceva decat lapte matern sau formula de lapte in primele 4 luni de viata ale copilului.

38% incearca un nou aliment intre 4 si 5 luni de viata.

13% asteapta pana dupa ce copilul implineste 7 luni pentru a incepe diversificarea.

33% incep diversificarea conform recomandarilor medicilor pediatri.

De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza ca „daca parintii decid sa inceapa mai devreme diversificarea este acceptabil atat timp cat nu se incepe mai devreme de 4 luni. Exista un consens aproape universal ca introducerea alimentelor solide nu ar trebui sa inceapa mai devreme de 4 luni (implinite) si nici mai tarziu de 6 luni.”

Citeste mai multe despre avertismente si riscuri pe copilul.ro