Părinți de nota 10

De ce cere copilul apa cand se culca?

Ti s-a intamplat vreodata ca atunci cand micutul tau era gata sa adoarma sa-si aminteasca sa ceara unul din „favorurile lui imperioase”? Una dintre cele mai frecvente situatii in acest sens apare atunci cand copilul cere apa cand se culca.

Multi parinti sfarsesc prin a-si pierde rabdarea imediat ce apare aceasta circumstanta. Altii, nu reusesc sa descopere misterul care sta in spatele acestei situatii enervante.

Cand copiii cer apa inainte de dormit

De fiecare data cand copilul cere apa inainte de a dormi, crezi ca a uitat sa bea in timpul zilei. Apoi, dintr-o data, observi ca micutul bea doar o gura.Atunci, parintii ingrijorati sau furiosi incep sa caute posibile explicatii la acest fenomen curios. Este o manipulare? Vrei sa-mi arati puterea ta? Voi fi marioneta ta?

Realitatea este ca micutii nu sunt capabili sa efectueze acte de aceasta amploare. Adica, sa actioneze intentionat. Asa ca, renunta la aceste alternative gresite care iti trec prin minte.

Multi parinti vor asocia aceasta cerere cu dorinta micutului de a se bucura de putin timp in compania ta. Dar, daca iei in considerare timpul necesar pentru a bea acea cantitate mica de apa, aceasta teorie nu este valabila.

Deci, de ce copiii cer apa in pat?

Copilul cere apa doar atunci cand este gata sa doarma si doar cand vrei sa te relaxezi dupa o zi lunga si grea. Nu fii coplesit si nu-ti pierde calmul. Motivul real al acestei situatii tipice de noapte este mai complex decat iti imaginezi.De fapt, cu acea solicitare simpla, dar poate oarecum inoportuna, el te intreaba altceva.

Practic, el trebuie sa stie ca se bazeaza pe tine, neconditionat. Are nevoie de tine, te masoara. Vrea sa simta ca nu sunt singuri daca au nevoie de tine noaptea. Stie ca daca il va chema pe tata sau pe mama, va fi protejat. Copiii mai mici depind foarte mult de parintii lor si chiar mai mult in intunericul noptii, care ii inspaimanta atat de mult.

Din acest motiv, copilul tau doreste sa demonstreze ca parintii lui iubiti vor avea grija de el. Poate avea incredere orba in fata oricaror neplaceri. Aici, nu este in joc rabdarea ta, ci mai degraba abilitatea ta de a raspunde chemarii sale, de a-l mangaia si de a-ti da consimtamantul.

Ceva mai mult decat setea

Pentru a face fata acestei situatii, trebuie sa iei totul cu calm, cu rabdare si, mai presus de orice, cu multa iubire. Aceasta este in cele din urma ceea ce fiecare copil are nevoie. Acolo se afla succesul parintilor si cheia fericirii lor.

Nu este vorba de sete, disconfort sau manipulare. Acest act merge mult mai departe decat atat. Paharul de apa nu este altceva decat un simplu pretext. Uneori poate deveni adevarat, dar marea majoritate a timpului este o alta nevoie. Lipsa naturii afective si emotionale.

Ultima imbratisare sau un sarut dulce in plus. Cu o mangaiere, simti caldura parinților. Copilul doreste doar sa stie ca esti la dispozitia lui.