Părinți de nota 10

Cordonul ombilical – de ce NU este bine să fie tăiat imediat după nașterea bebelușului

Cordonul ombilical este tăiat imediat după nașterea bebelușului. Acesta i-a susținut viața micuțului în cele 9 luni de zile, cât a stat în burtica mamei. Este oare bine ca el să fie tăiat imediat sau trebuie întârziat procesul?

Tăierea/pensarea cordonului ombilical imediat după venirea pe lume a bebelușui era o practică standard prin anii 1960. Pe atunci se credea că acest lucru reduce probabilitatea hemoragiei materne postpartum.

Cordonul se tăia într-un interval de 30 de secunde – 1 minut după naștere. Cercetările ulterioare au arătat că nu are nicio legătură cu reducerea hemoragiei, dar nici alte beneficii, însă practica a continuat oricum. Există studii care dovedesc că tăierea întârziată a cordonului ombilical, după 3-4-5 minute de la naștere, are beneficii pentru nou-născut.

Cele 3 minute care contează enorm

Aceste 3 minute în care cordonul nu a fost tăiat îi poate asigura copilului necesarul de fier din organism pentru 1 an de viață. Studiile au arătat că întârzierea clampării ajută la creșterea hemoglobinei timpurii și a depozitelor de fier la bebeluș. Alte studii au arătat că circulația tranzitorie este îmbunătățită, la fel și volumul de hematocrit (globule roșii).

Cordonul ombilical asigură și ajută tranziției bebelușului de la viața intra-uterină la cea extra-uterină. Transfuzia placentară ce are loc prin cordonul netăiat este un proces benefic pentru mamă și făt. Există cazuri în care cordonul este tăiat după ce a fost scoasă și placenta. Întârzierea clampării îmbogățește sângele cu celule stem și imunoglobuline. Previne și anemia.

Este o metodă ce face bine prematurilor sau bebelușilor bolnavi căci primesc o cantitate suplimentară de sânge. Nu este indicată nici o întârziere prea mare a tăierii cordonului ombilical, căci apare riscul de icter la cei mici, poate să crească mult numărul de globule roșii. Acestea sunt date care pot fi discutate cu medicul, singurul care va decide cum este mai bine pentru mamă și nou născut. Fiecare naștere este unică în felul său.

Cordonul ombilical – tăierea întârziată și beneficii

Beneficii neuronale

Câteva minute cu cordonul ombilical atașat are beneficii și în următorii ani pentru copil, în ceea ce privește neurodezvoltarea acestuia. Acești copii sunt mai sociabili, se integrează în comunitate mai ușor, învață mai bine, au un IQ mai ridicat. Fetițele au o și mai mare protecție datorită nivelului de estrogen cât au stat în pântec.

Scade riscul anemiei

Laptele de sân este slab în fier, astfel că această practică de întârziere este în beneficiul bebelușului care primește extra-fier în cele câteva minute. E.coli, cea mai comună sursă la infanți de diaree, depinde de nivelul de fier, la fel și alți patogeni. Este interesant că, totuși, excesul de fier din tractul digestiv nu este un lucru bun, acesta fiind stocat în alte părți ale corpului ceea ce nu este bine pentru creier.

2 minute de transfuzie naturală prin cordonul ombilical crește depozitul de fier din organism cu 27-47 mg.

3 minute de transfuzie placentară poate prevenbi deficiența de fier în timpul primului an de viață.

Crește nivelul de celule stem

Întârzierea clampării susține o infuzie de celule stem care au un rol esențial în dezvoltarea imunității, sistemului respirator, cardiovascular, nervos central, printre alte funcții. Concentrația de celule stem din sângele fetal este mai ridicată decât oricând altcândva în viață.

Un aport mai bun de oxigen

Întârzierea clampării ajută la o mai bună oxigenare a copilului. Copilul primește un surplus de oxigen dacă cordonul nu este tăiat, imediat după naștere. Le este stimulat reflexul de respirație.