Părinți de nota 10

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Odata ce devii mama, totul se schimba in viata ta. Alaturi de aparitia noii fiinte cu care vei crea cea mai speciala legatura, va trebui sa treci si prin tot felul de transformari fizice si psihice. Acestea au fost incluse de catre specialisti in diverse stadii, care se intind pe parcursul primelor luni de viata ale copilului. Sa le cunoastem mai detaliat pentru a putea sti si cum le-am putea depasi mai usor, astfel incat sa ajungem sa ne bucuram pe deplin de faptul ca suntem mamici.

Nu te-ai obisnuit cu noul statut al tau si incerci sa negi acest lucru

Psihologii precizeaza faptul ca acest stadiu prin care trec mamele este firesc, mai ales in primele saptamani de dupa nasterea bebelusului. Astfel, chiar daca acesta este mereu alaturi de tine, parca tot nu iti vine sa crezi ca ai alaturi de tine o fiinta atat de fragila, cu care va trebui sa creezi legaturi solide.

Nu te alarma insa, important este sa ai rabdare si sa te familiarizezi pe deplin cu noua rutina. In plus, pe masura ce bebelusul se ataseaza de tine, intre voi se va crea o relatie tot mai puternica. Pentru inceput, este suficient sa-i asiguri bebelusului tau nevoile de baza, dupa care, in mod natural, vei primi un fel de „feedback” si din partea lui si lucrurile vor intra pe fagasul mult asteptat.

Te simți ca un „recrut”

Orice mamă se va afla, în primele luni de la nașterea bebelușului, ca un „recrut”, incapabil să se descurce așa cum trebuie cu multitudinea de noi sarcini.
Toate schimbările ce implică să fii mamă îți pot crea îndoieli și mult stres. Fie că te întrebi, de pildă, dacă ai suficient lapte pentru bebeluș, dacă acesta are nevoie să fie schimbat la un anumit interval sau fie dacă respiră bine, aceste lucruri te vor face să nu te simți deloc în largul lor.
Pentru a depăși mai ușor acest stadiu, experții ne sfătuiesc să dăm la o parte anumite detalii, ce ne creează un stres suplimentar. Ideal va fi să ne concentrăm asupra următoarelor aspecte: bebelușul să rămână sănătos, să-l hrănim, să-l schimbăm la timp și să reușim, în tot acest interval, să avem grijă și de noi.
Numai trecerea timpului va fi cea care îți va dovedi că te-ai obișnuit să fii mamă și că al tău bebeluș se dezvoltă așa cum trebuie. Începând cu acele momente, vei deveni în sfârțit mai relaxată.

Ești dependentă de multitudinea transformărilor hormonale prin care treci

Medicii ne spun că, după evacuarea placentei și nașterea propriu-zisă, nivelul progesteronului din organism va scădea dramatic. Din acest motiv, cel mai probabil vei trece și tu prin așa-numitele „baby blues” . Termenul se referă la acele fluctuații bruște de dispoziție, pe care aproape 80% dintre femei le au în primele câteva luni de după naștere.
De obicei, acestea se manifestă prin: nevoia de a plânge fără un motiv anume, iritabilitate, insomnie, slabă putere de concentrare, o stare de agitație permanentă. Simptomele menționate nu sunt însă la fel de accentuate precum în cazul depresiei postpartum, dar nici nu sunt ușor de suportat.

Citeste mai multe pe Qbebe.ro.