Creierul ne-a fascinat dintotdeauna! Desi este studiat de atatia ani, misterul ce-l invaluie inca nu a fost pe deplin decodat. Afla lucruri interesante despre creierul copiilor si cum ii poti influenta in bine sau in rau dezvoltarea lui.
Creierul este centrul de comanda al organismului, controleaza bataile inimii, respiratia si alte functii importante, fiind totodata cel care genereaza ganduri si emotii. Este un organ vast si misterios, insa nu s-a bucurat dintotdeauna de atentia noastra. In trecut, egiptenii credeau ca mintea omului este in… inima, considerand creierul un organ lipsit de importanta. Astfel, in timpul mumificarii, creierul era pur si simplu eliminat, celelalte organe fiind pastrate cu grija si imbalsamate.
Primul om care i-a acordat importanta creierului a fost medicul Alcmeon din Crotone. Acesta a trait in jurul anului 500 i.e.n., si a avut curajul sa spuna, in urma multiplelor disectii, ca gandurile, senzatiile si inteligenta „vin” de la creier, si nu de la inima, asa cum se credea la acea vreme.
Cu toate acestea, mitul a mai persistat pana in secolul al II-lea e.n. Atunci Galen, un medic roman ce trata gladiatorii, a observat ca ei isi pierdeau facultatile mintale cand sufereau lovituri in zona capului.
„Gandirea este un proces fizic. Suntem educati, nu numai de parintii nostri, ci si de miile de ani de cultura sa credem ca gandul este la fel de imaterial ca aerul, ca spiritul se opune materiei. Dar, cand vezi pe cineva vorbind de partea aceasta a campului operator, iar, de partea cealalta, vezi creierul care da nastere vorbirii, este o experienta profunda si incitanta.” (dr. Henry March, neurochirug britanic, in documentarul „Creierul – Totul e in mintea noastra” )
Niciodata nu poti spune ca esti la curent cu ultimele noutati despre creier, intrucat acest organ este studiat intens, de catre savanti din intreaga lume.
Creierul unui copil creste si se dezvolta pana la varsta de 18 ani. De retinut faptul ca in primul an de viata rata de crestere este de trei ori mai mare decat in restul timpului.
Dezvoltarea creierului la copii
Creierul sufera daca bebelusul nu este imbratisat
Imbratisarile mamei in situatii de stres pentru bebelusi duc la o mai buna dezvoltare a creierului. Un studiu american, citat de Whattoexpect.com, a aratat faptul ca hippocampusul (zona implicata in stocarea amintirilor) este mai mare si mai bine dezvoltat la copiii care au primit imbratisari atunci cand s-au confruntat cu situatii tensionate.
Creierul bebelusilor se bazeaza pe miros
Creierul bebelusilor se aseamana destul de mult cu cel al… cainilor. El este creat in asa fel incat sa recunoasca mirosul mamei lui. Un nou-nascut nu intelege limbajul, iar vederea lui este destul de slaba, asadar se bazeaza pe miros.
Bebelusii sunt mai visatori ca adultii
Desi este dificil de imaginat ce anume viseaza micutii, savantii considera ca cel mai probabil sunt imagini vizuale. Bebelusii nu pot avea cosmaruri, intrucat nu stiu deocamdata ce-i aia frica.