Înfășatul picioarelor – este una dintre imaginile pe care le am în minte când mă gândesc la bebelușii pe care îi vedeam în urmă cu vreo 20 de ani – roșii, plânși, înfășați ca niște mumii! Nu mișca unul! Probabil de aceea am fost șocată când în maternitate, după naștere, mi-au pus-o să stea pe burtă și ea a ridicat capul. Se recomandă masajul, înotul, în niciun caz înfășatul strâns care duce la displazia de șold (pentru depistarea căreia trebuie OBLIGATORIU să mergeți cu bebe să facă un screening). Pe vremuri se spunea că dacă înfeși bebelușul o să aibă picioarele drepte! O idee pe cât de prostească, pe atât de periculoasă, întrebați orice pediatru sau ortoped. Înfășatul mâinilor este altceva, se acceptă un înfășat lejer, unii bebeluși se sperie foarte rău atunci când dau din mânuțe sau tresar în somn (reflexul Moro)
Trasul de cap la baie – adică să scoți bebelușul din cădiță ținându-l de gât! Niciodată nu mi-ar fi trecut prin cap să fac așa ceva. Motivul acestui obicei care, culmea, este des întâlnit, este acela ca bebelușul să aibă gâtul lung! Numai că lungimea gâtului este determinată genetic (adică rămâi cu ce te naști!), spun medicii, iar o astfel de practică poate duce la un traumatism al coloanei vertebrale și chiar la moarte.
Modelarea capului bebelușului – da, ca pe plastilina 🙁 Așa procedează unele mame, convinse că își vor ajuta bebelușii să aibă capul perfect rotund! Știți că se mai întâmplă, mai ales în cazul bebelușilor născuți natural, să aibă forma capului puțin modificată, dar asta se reglează în timp. Cu alte cuvinte, capul se modelează singur, în niciun caz nu este nevoie de intervenții care, spun medicii, pot duce la hemoragii cerebrale.
Înmuierea suzetei în miere, zahăr, alcool – unii ar face orice, numai să tacă bebelușul, să nu mai plângă. Am auzit și de practica asta, cu suzeta dată prin te miri ce. Mierea poate conține o bacterie extrem de periculoasă pentru bebelușii mai mici de un an, zahărul este nociv și trebuie exclus din alimentația unui copil, de alcool nu mai zic. Renunțați la astfel de obiceiuri periculoase și încercați să găsiți practici sănătoase de a alina bebelușul.
Pusul bebelușului între perne de pe la 3-4 luni – nici nu s-a obișnuit bine cu lumea asta și mama deja vrea să-l vadă stând în fund. Medicii avertizează că fiecare bebeluș are propriul ritm și nu trebuie forțat. Există riscul să sară anumite etape în dezvoltarea sa motrică. Dacă aveți suspiciuni, mergeți la pediatru, la ortoped, la neurolog, la kinetoterapeut.
Susținerea bebelușului să meargă – obicei la fel de dăunător ca cel anterior. Copilul va merge atunci când va fi pregătit. Graba adultului de a-l pune prea devreme în picioare afectează coloana vertebrală, postura și modul de a păși.
Vezi mai multe pe fashionmoms.ro