Tinutul in brate a nascut multe polemici de-a lungul timpului, multe voci spunand ca un copil tinut in brate va deveni prea alintat si dependent de parinti.
Ei bine, un studiu, intreprins de Nationwide Children’s Hospital din Ohio, care a avut ca esantion 125 de copii, a demonstrat ca afectiunea fizica daruita copiilor are un impact foarte mare asupra felului in care se dezvolta creierul acestora.
Cu alte cuvinte, cu cat imbratisam mai des un bebelus, cu cat il mangaiem si il tinem in brate, cu atat creierul sau se va dezvolta mai bine.
La studiu au participat atat bebelusi prematuri, cat si nascuti la termen. In cazul celor prematuri afectiunea fizica s-a dovedit si mai importanta. Prezenta parintilor, atingerile lor, mangaierile ii ajuta pe bebelusii prematuri sa prinda putere mai repede, creierele lor reactionand la atingerile delicate.
Afectiunea este esentiala in dezvoltarea creierului, iar modalitatea in care parintii isi arata dragostea fata de copiii lor are un impact semnificativ in conturarea personalitatii si in felul in care copilul va stabili la randul sau relatii cu cei din jurul.
In primii ani de viata, fiecare interactiune dintre bebelus si parinti – poate contribui pozitiv la dezvoltarea creierului sau. Ritualurile de zi cu zi (baita, masajul, mangaierile, dezmierdarile sau joaca) devin si mai eficiente cand diversi stimuli senzoriali intervin.
Mirosurile placute, aromele relaxante, privirile incarcate de dragoste dintre bebe si parinti, creeaza amintiri profunde care vor ramane in sertarele afective ale creierului.
Creierul sufera daca bebelusul nu este imbratisat