Părinți de nota 10

Studiu: În primul an de viață al copilului, părinți pierd 44 de zile de somn

Pentru părinți, primul an de viață al copilului poate fi extrem de obositor deoarece au parte de un somn pe furiș, ore întregi în care stau treziți doar să audă dacă odorașul respiră cum trebuie, nopți în care nu închid ochii pentru că micuțul face febră sau plânge încontinuu.

Specialiștii din Regatul Unit au efectuat un studiu la care au participat mai mult de 1.800 de persoane căsătorite.

În urma studiului, s-a constatat că un proaspăt părinte pierde, în medie, 44 de zile de somn în primul an de viață al copilului, comparativ cu un altul care nu trece prin aceeași experiență, în același an.

Altfel spus, în primele cinci luni părinții dorm cu 2 ore mai puțin decât în mod normal, rezultând o medie de 5,1 ore, în timp ce, începând cu luna a șasea, pierd o oră pe noapte. Prin calcul, aceste cifre duc la un rezultat de 20,3 ore pe săptămână pierdute, respectiv 1.055,6 ore de somn pierdute într-un an. Cele peste o mie de ore de somn echivalează cu 44 de zile dintr-un an.

Din păcate, lipsa somnului poate avea drept consecințe apariția problemelor de concentrare, creșterea riscului de accidentare, performanțe slabe la locul de muncă și slăbirea sistemului imunitar, precum și creșterea șanselor de acumulare de kilograme în exces.