Teste de screening natal gratuite. Asta îşi doresc autorităţile pentru a preveni naşterea copiilor cu malformaţii. Acum mamele plătesc şi câte 2.000 de lei pentru un astfel de test. De altfel, se plâng de costul ridicat al analizelor în sarcină. Unele nu sunt nici acum decontate, cum ar fi testul genetic pentru depistarea trombofiliei.
La 29 de ani, Nicoleta este la a doua sarcinã. Este una mai dificilă, de aceea vine des la control şi face toate analizele necesare. A făcut inclusiv un test genetic – contracost.
Nicoleta, viitoare mamă: Nu am avut indicaţie pentru aşa ceva, dar am zis că pentru liniştea mea prefer să o fac şi pe asta. A fost în jur de 1800, preţul diferă de la clinici la clinici.
Test pe care cele mai multe gravide nu şi-l permit dar pe care ministerul Sãnătăţii vrea să-l finanþeze. El presupune ca gravidelor sã li se ia o cantitate micã de sânge ce conţine şi materialul genetic al fătului. Acurateţea este de 99%, iar femeile află dacã bebeluşul riscã sã aibă sindromul Down sau Edwards, dar şi alte probleme genetice.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Vine în completarea testării pe care anul trecut CNAS a finanþat-o pentru femeile gravide. Programul acesta naþional nu va mai þine cont de biletele de trimitere. Va ţine cont de recomandarea medicului specialist. Fiecare femeie insãrcinatã în trimestrul I de sarcinã va beneficia de acest test
Iar analizele pe care femeile însărcinate trebuie să le facă nu sunt deloc puţine. Ecografii, morfologii fetale în fiecare trimestru, dar ţi alte teste prin care se verificã dacã fătul riscă să dezvolte malformaţii.
Ina Popescu, medic rezident obstetricã – ginecologie: Analizele ieftine sunt, de obicei, decontate. E vorba de hemogramã, biochimie, analizele infecţioase. În schimb, analizele mai scumpe, de obicei, gravidele şi le plătesc singure fie dacă nu au aceastã posibilitate nu şi le fac
Printre cele costisitoare se află şi cele pentru determinarea trombofiliei, o anomalie de coagulare a sângelui, dobânditã sau moştenitã.
Ina Popescu, medic rezident obstetricã – ginecologie: De obicei depăşeşte 1000 de ron, panoul de bazã pentru trombofilie. Nu sunt decontate de casă
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetricã-ginecologie: Analizele genetice pentru trombofilie le facem când avem un avort sau când avem două avorturi repetate la primul trimestru de sarcină. Ne aratã dacã avem mutaţii în zona respectivă sau nu şi din fericire, de cele mai multe ori, existã tratament corespunzător.
Costul analizelor în sarcinã ajunge la suma de 3000 de lei. Dintre acestea, cele pentru toxoplasmă, virusul rubeolei, herpes şi citomegalovirsus cuprinse de testul TORCH, nu sunt decontate.