Rolul tatalui este foarte important in viata copilului. Dar se pare ca este si mai important pentru dezvoltarea emotionala a fetitei sale.
In 1912, Carl Jung, psihiatru, psiholog si eseist elvetian, a inventat Complexul Electra, ca termen opus al Complexului lui Oedip – despre care Sigmund Freud a scris pentru prima oara in 1910.
(In psihanaliza, complexul Oedip simbolizeaza legatura erotica inconstienta cu parintele de gen opus si rivalitatea fata de parintele de acelasi gen, care se dezvolta inca din copilarie.
Dupa Freud, elaborarea unui „complex Oedip” constituie o etapa normala in dezvoltarea copiilor de genmasculin, mama fiind perceputa din primul stadiu de dezvoltare drept aceea care ii ofera sanul pentru a se nutri, fapt care declanseaza o prima senzatie elementara de placere („faza orala” a vietii). Acest impuls initial de tandrete este la originea complexului Oedip.
Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, a explicat ca acest Complex Electra se refera la o atractie emotionala a copilului fata de tata, care, potrivit lui Jung, este comuna tuturor fetelor la un moment dat, in copilarie.
Dupa lansarea acestei teorii, au fost multi care au criticat-o. Insa, fara indoiala, ceea ce nu poate fi contestat este rolul special al tatalui in dezvoltarea emotionala a fiicelor lor.
Tata de fata? Rolul tau social
Prezenta primordiala in viata copilului, la inceput, este mama. In perioada de alaptare si in toata etapa de bebelus, mama este figura importanta. Ce rol ar putea avea tatal acum, altul decat sa vegheze mai bine la relatia mama-fiica?
Si sunt multi cei care cred ca rolul tatalui incepe sa fie mai important dupa varsta de doi-trei ani. Adevarul, insa, sustinut si de psihologi, este ca tatal joaca un rol important si determinant inca de la inceput.
In primii ani, copilul se construieste cel mai mult: stima de sine, gusturile, personalitatea etc. Si, se stie deja ca cei mici invata cel mai bine urmarindu-i pe cei din jur.
Nu doar mama este agent de influenta, dar si tatal. Astfel, inca din prima zi, chiar si in perioada de alaptare si in toate etapele si in anii ce vor urma, rolul tatalui este decisiv in modelarea micului bulgare de om.
Totul conteaza: ceea ce spui, ceea ce nu spui. Ceea ce faci si ceea ce nu faci. Stilul tau de parenting, Implicarea ta, daca este sau nu. Toate aceste actiuni indreptate spre fiica ta – ori lipsa lor – isi gasesc un loc.
Ce retine un tata de fata sa se implice?
In primele zile, unii tatici au senzatia ca le vor face rau bebelusilor – fetitelor in special, pentru ca sunt si mai micute la nastere, decat baieteii. Asa ca iau bebelusii in brate mai rar.
Ulterior, cum mama trebuie sa faca atat de multe lucruri repetitive si deprind totul mai repede, taticii au senzatia ca nu stiu, ca nu pot, ori ca nu fac la fel de bine ca mama. Asa ca lasa totul in responsabilitatea mamei: schimbatul inainte / dupa alaptat, baita, intreaga interactiune.
Traim intr-o societate in care taticii sunt incurajati sa aiba un rol egal cu mamica, inca din prima zi. Insa, realitatea este departe de aceasta impartire egala a responsabilitatii.
Prezenta de la inceput pune bazele unei relatii foarte importante. Taticii trebuie sa petreaca timp cu fetitele lor, sa aiba grija de nevoile lor fizice si sa reprezinte un sprijin real pentru mamici. Si, pe masura ce micuta domnisoara incepe sa stea in fundulet, sa aiba tot mai multa mobilitate, tati trebuie sa coboare pe covor, la nivelul ei, si sa se joace impreuna.
Cine are impresia ca poate sta in umbra in primii 4-5 ani, pentru ca apoi sa preia copilul si sa inceapa o relatie frumoasa, solida si cu o comunicare buna, atunci va avea parte de o mare surpriza.
Tata de fata – De la scutece, la hormonii adolescentei
Toata baza se pune de la inceput. Pentru ca, in aceste momente, tatal incepe sa-si cunoasca fetita, sa-i descopere personalitatea, sa-i ghiceasca mimica, sa o inteleaga fara sa fie nevoie de cuvinte.
Aceasta atentie si sensibilitate paterna, exersate de la inceput, vor fi de mare ajutor cativa ani mai tarziu, cand hormonii vor transforma micuta dragalasa intr-un bulgare de emotii, resentimente si frustrari.
In aceasta perioada, este (si in) responsabilitatea tatalui (nu doar a mamei) sa cultive o relatie bazata pe incredere, respect cu fiica lui, astfel incat ea sa se simta in siguranta sa poata discuta despre sentimentele sale, despre toate momentele pe care le experimenteaza.
Uneori, tatii de fete au o misiune si mai grea decat mamele. Pentru ca este in ADN-ul lor sa isi protejeze fetita, acum devenita domnisoara. Misiunea unui tata de fata este sa nu uite cat de important este rolul sau si ca, uneori, ar trebui sa-i vorbeasca nu ca un tata, ci ca un prieten.
Influenta tatalui in viata fiicei sale este un ingredient important ce va pune bazele stimei de sine a viitoarei tinere: incurajari verbale, prezenta constanta in viata ei, atentie si empatie la emotiile ei, timp pentru a descoperi hobby-urile ei.
Este important ca un tata de fata chiar sa faca aceste lucruri. Pentru ca implicarea directa si incurajarile oferite de tata vor ajuta la diminuarea nesigurantei si la cresterea increderii in propriile sale abilitati.
Indiferent daca este impreuna sau nu cu mama fiicei sale, tatal trebuie sa-si trateze fata cu respect, incredere si multa dragoste.
De asemenea, este important sa-i arate respect si mamei, chiar daca nu mai formeaza un cuplu. In curand, fetele vor vedea ce fel de barbat este tatal lor, opinia lui despre femei – prin simple comentarii – si respectul pe care-l ofera.