Burnoutul este o boala caracterizata de specialisti ca o epuizare extrema, din cauza unui stil de viata nesanatos. Multe persoane cad „in plasa” burnoutului si ajung sa se confrunte cu o oboseala cronica (pe termen lung).
Cere sprijinul celor din jur
Fie ca iti indrepti atentia catre colegii de birou, catre prieteni sau catre persoanele dragi din viata ta, nu uita ca sprijinul si colaborarea cu acestia te poate ajuta sa faci fata sarcinilor de zi cu zi.
Deleaga sarcinile pe care nu le poti face
Ca parte din procesul in care inveti sa iti gestionezi timpul, poti incerca sa dai altcuiva o parte din volumul tau de munca. In acest mod vei avea mai mult timp pe care sa il acorzi muncii tale.
Incearca o activitate relaxanta
Poti explora „piata”, in cautarea unor programe sau cursuri care te pot ajuta sa scapi de stres, cum ar fi yoga, meditatia sau tai chi.
Recunoaste ceea ce te streseaza
Daca stii care sunt lucrurile care iti cauzeaza disconfort si te fac sa te simti tensionat(a), vei putea sa gasesti solutii si, prin urmare, astfel vei scapa de presiunea mentala acumulata in timp.
Fa mai multa miscare
Activitatea fizica regulata te poate ajuta sa faci mai bine fata stresului de zi cu zi, de la locul de munca. In plus, faptul ca practici un sport, ca mergi o ora la sala sau ca alergi prin parc ori faci exercitii fizice in fata televizorului te poate ajuta sa nu te mai gandesti la munca, la proiecte, la deadline-uri si la task-uri.
Orele de munca trebuie sa fie „batute in cuie”, la fel si orele de odihna
Este important sa ai un program cat mai bine structurat, in care sa ai clare in minte orele de lucru si orele in care te relaxezi. De exemplu, orele de somn sunt stabilite de la ora 23.00 pana la ora 6.00 dimineata, iar orele de lucru sunt de la 9.00 la 17.00. In acest mod, corpul tau se va obisnui si el cu un program care nu duce lipsa de consecventa.
Dormi suficient
Somnul este important, asa ca nu scurta orele petrecute in pat. Somnul te ajuta sa iti recapeti bunastarea si iti protejeaza sanatatea.
Respecta programul pe care ti l-ai stabilit si invata sa spui din cand in cand si „Nu”
Daca vei deveni mai bun la planificat lucruri si task-uri si la programat toate activitatile care sunt importante pentru a reusi sa iti faci treaba la locul de munca, vei avea mai multe sanse sa respecti acest program de lucru „sanatos”, care nu te va duce in directia epuizarii extreme. Asadar, respecta programul stabilit si nu uita ca uneori poti sa spui si „Nu”.
Planifica-ti timpul
Daca vrei sa eviti epuizarea extrema (burnoutul), trebuie ca tu sa detii controlul asupra timpului tau. Daca ti-ai stabilit doua ore, de pilda, pe care le dedici unei activitati, si ai nevoie de o pauza de 25 de minute, fa acel lucru cu toata seriozitatea pe care o merita, insa nu uita ca trebuie sa iei si pauza.
Care sunt consecintele pe care le are burnoutul
Epuizarea extrema (burnoutul) ignorata sau netratata poate avea consecinte importante, cum ar fi: stresul excesiv din viata ta, oboseala cronica, insomnia, tristetea, furia sau irascibilitatea, abuzul de alcool sau de alte substante, bolile cardiace, hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2, faptul ca devii mai vulnerabil in fata bolilor.
Daca crezi ca suferi de oboseala cronica sau burnout, ia in considerare si ideea de a sta de vorba cu un specialist, precum un psiholog sau un psihoterapeut.