Unul dintre cele mai încântătoare miracole ale Celui care ne-a făcut este, din punctul nostru de vedere, formarea bebeluşului în burtică.
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi nu ne mai săturăm să privim acest proces, din zeci de perspective diferite.
Un clip care pe noi ne fascinează de-a dreptul îi aparţine matematicianului, programatorului şi artistului american Alexander Tsiaras, care prin imagini medicale reuşeşte să descrie drumul dezvoltării umane de la concepție la naștere și dincolo de aceasta.
Tsiaris a reușit să realizeze ilustrațiile medicale cu dezvoltarea embrionică extraordinară a corpului uman, de la sămânță până la ovul și apoi la naștere, pe baza unui set lărgit de date procesate algoritmic, de la imagini de rezonanță micromagnetică cu bebeluși.
“Am avut șansa ca cineva să lucreze la o mașină de imagistică cu rezonanță micromagnetică la Institutul Național de Sănătate.
Urma să demarăm un nou proiect ce implica scanarea unui făt de la concepție la naștere, folosind aceste tehnologii noi.
Am scris algoritmii în cod, Paul Lauterbur a construit partea de hardware și a câștigat premiul Nobel pentru inventarea RMN-ului. Am primit vestea. Acum vă voi prezenta un fragment din proiectul „De la concepție la naștere”, a explicat Alexander Tsiaris.
“Vă voi arăta ceva unic. Iată o inimă umană la 25 de săptămâni. Sunt doar două fâșii. Precum un origami uimitor, celulele se divid cu o rată de un milion de celule / secundă la 4 săptămâni, și cresc peste celelalte.
La 5 săptămâni, poți să vezi atriile și ventriculele precoce.
La 6 săptămâni, aceste pliuri cu papila din interiorul inimii pot să tragă în jos valvele din inimă până când inima e dezvoltată – și la fel și întregul corp uman.
Magia acestor mecanisme din interiorul fiecărei structuri genetice care spune fiecărei celule nevoase unde să meargă – complexitatea acestor modele matematice legate de cum se întâmplă aceste lucruri depășesc înțelegerea minții umane”.
Alexander Tsiaris, supranumit şi Leondardo DaVinci al lumii digitale, reuşeşte să aducă ştiinţa la viaţă prin imagini nemaivăzute.