Cand vobim despre prima masa a bebelusului, aromele delicate sunt ideale, cel putin pana cand cel mic se acomodeaza cu mancarea solida si primeste cu bine masa de legume.
Papilele gustative ale copiilor sunt inca in curs de dezvoltare la varsta de 6 luni, cand se incepe diversificarea, iar gustul unui aliment poate fi resimtit de ei mai puternic decat este perceput de un copil mai mare sau de un adult.
Este o diferenta intre plantele aromatice si cele picante. Daca plantele aromatice precum mararul, patrunjelul, busuiocul sau maghiranul pot fi introduse imediat dupa ce copilul primeste o masa solida, cu cele picante este bine sa mai asteptam, dar nu foarte mult. Plantele aromatice sunt cele care dau un plus de savoare mancarurilor, fara a genera o senzatie de arsura, cum se intampla in cazul alimentelor picante, precum ardeiul iute sau piperul.
Acestea din urma implica o senzatie de arsura care nu tine doar de papilele gustative. In limba si in intestine exista receptori de durere care sunt stimulati de capsaicina (substanta care ofera gustul picant ardeilor iuti), iar copiii pot resimti acea senzatie mai puternic decat un adult. Acest lucru nu dauneaza, mai putin celor care sufera de afectiuni ale sistemului digestiv, precum sindromul colonului iritabil sau boala de reflux gastroesofagian.
In general, domeniul nutritiei este unul intens dezbatut, iar cel al diversificarii si alimentatiei copilului cu atat mai mult. Unii experti recomanda introducerea plantelor aromatice de la 6 luni, altii de la 7-8. Din experienta, am invatat ca bebelusul este cel care da tonul si dicteaza directia in care doreste sa purcedem in diversificare.
Desi cei mai multi bebelusi primesc cu bine mancarurile fade, formate din legume fierte sau coapte si nimic mai mult, altii pot „cere” un preparat ceva mai savuros, asezonat cu mirodenii care nu au un gust foarte puternic, totusi.
Daca bebelusul nu are vreo problema digestiva, se pot introduce treptat plantele aromatice, se va respecta regula celor 4 zile si se vor urmari intotdeauna reactiile copilului pentru a identifica eventuale alergii sau intolerante. Sarea este scoasa din discutie, pana la varsta de 1 an, iar motivele sunt multiple si le poti citi mai jos.
In ce priveste mancarea picanta, nu exista recomandari clare pentru varsta la care se pot introduce. In tari din Asia sau America Latina, unde mancarea traditionala este prin definite picanta, copiii primesc cu bine alimente aromatice, chiar picante, inca de la inceputul diversificarii. Asta pentru ca preferintele culinare ale copilului sunt deja creionate din timpul sarcinii. Aromele din farfuria mamei in timpul sarcinii sunt transmise fatului prin lichidul amniotic, prin urmare, preferintele copilului sunt deja formate in concordanta cu aromele specifice culturii din care face parte. Dupa nastere, copilul va experimenta aceleasi arome prin intermediul laptelui primit de la mama, care isi schimba gustul in functie de alimentatia acesteia.
Conform unui studiu publicat in revista Pediatrics in 2001, expunerea la un anumit gust in perioada prenatala si pe parcursul alaptarii influenteaza pozitiv nivelul de acceptare al alimentelor solide odata cu inceperea diversificarii. Recomandarea noastra este sa oferiti mancare picanta celor mici dupa varsta de 1 an, treptat si cu precautie, incepand cu cantitati mici si alimente cu o iuteala redusa si urmarind cu atentie reactiile copilului.
Tineti cont de modul in care acesta reactioneaza la mancarurile noi, in general. Daca are un istoric de sensibilitate crescuta la alimente noi, amanati introducerea mancarurilor picante. Copiii ai caror mame mananca picant in mod regulat pot incerca aceste tipuri de alimente mai devreme, in jurul varstei de 10 luni. Intotdeauna respectati regula celor 4 zile si consultati medicul specialist la introducerea unui aliment nou.
Nu folosi sare cand prepari mancarea bebelusului
Bebelusii nu ar trebui sa consume sare, pentru ca aceasta nu este benefica pentru rinichii lor in dezvoltare. Asadar, nu adauga sare in alimentele bebelusului sau in apa in care le gatesti si nu folosi cuburi de supa din comert sau sosuri, pentru ca acestea sunt adeseori surse prea bogate in sare.
Nu uita aceasta regula cand gatesti pentru familia ta, daca ai de gand sa ii dai si bebelusului tau din aceeasi mancare din care veti manca toti. Evita alimentele sarate: bacon, carnati, chips-uri din cartofi cu adaos de sare, biscuiti sarati, mancaruri semi-preparate, mancaruri pe care le comanzi la pachet.