Cine are bebelus stie cat de problematic poate fi somnul acestora si, implicit, al lor, al parintilor. Daca bebelusul doarme, parintii se pot odihni si ei.
Expertii sustin ca pozitia de somn pe spate este cea cu cel mai scazul risc. Nu e confortabil pentru bebelus sa doarma drept, pe spate, asa cum nu este nici pentru tine, insa este recomandat sa doarma asa in primele sase luni.
Daca refuza sa doarma pe spate si se rostogoleste singur pe burtica, il intorci la loc. Fii sigura ca in patut:
• Ai o saltea mai tare;
• Nu sunt obiecte cu suprafete spongioase sau pufoase;
• Nu sunt perne sau paturi in plus;
• Exista o paturica rulata pentru sprijin atunci cand doarme intr-o parte.
Cand cei mici dorm pe spate, parintii cred ca exista pe de alta parte riscul de inecare sau de aplatizare a capului.
Dormitul intr-o parte
Este indicat doar daca il ai sub supraveghere constanta, pentru ca se poate intoarce foarte usor pe burtica din pozitia aceasta, dar este bine sa diversifici pozitiile corpului bebelusului. Lasa-l sa stea pe burtica atunci cand se joaca, pentru ca il ajuta sa isi dezvolte si sa isi intareasca muschii, mai ales cei ai umerilor. In plus, va avea o noua perspectiva asupra lumii.
Dormitul cu bebelusul in pat
Este mai sigur ca cel mic sa doarma in patutul lui pana in jurul varstei de 12 luni, pentru ca evita contactul cu asternuturile din patul tau. Acestea sunt prea moi pentru el si se pot intampla accidente. Daca totusi doresti sa il ai sub supraveghere langa tine, o sa ii fii de ajutor pentru ca o sa actionezi ca o perna uriasa ce il impiedica sa se rostogoleasca. Nu dormi niciodata cu el in pat daca sotul tau a consumat alcool sau daca unul dintre voi fumeaza.
Ai grija sa aiba un somn odihnitor
Daca bebelusul tau este agitat noaptea, este posibil sa fie din cauza temperaturii prea mari din camera. Nu pune pe el prea multe haine, o bluzita si niste pantalonasi moi sunt numai bune. Copiii nu au nevoie de o temperatura foarte mare in camera, 20 de grade sunt suficiente pentru confort. Daca iti face probleme cand vine vorba de adormit, nu uita leganatul sau hranitul pe spate, ca sa nu mai fii nevoita sa schimbi pozitia cand il asezi in patut si astfel sa il scoti din starea premergatoare somnului.
Iata 9 sfaturi care iti vor ajuta bebelusul sa se odihneasca.
Bebelusul doarme mult, dar in reprize
Nou-nascutii dorm foarte mult, insa se trezesc la fiecare doua-trei ore. Motivele sunt diverse: ceasul lor biologic nu face inca diferenta intre noapte si zi (ceea ce este perfect normal), iar burtica le cere de mancare. Dupa varsta de 6-10 saptamani, reprizele de somn se vor mari ca durata.
Rutina somnului creeaza obiceiuri sanatoase
Intre 6 si 8 saptamani, ii poti crea bebelusului o rutina a somnului si a programului de hranire. Inainte de culcare, seara, schimba-l in pijamale, pune-i muzica de somn, si hraneste-l. In acest moment ii creezi obiceiul de a se pregati pentru somn. In jurul varstei de 3-4 luni va putea sa doarma 6 ore la rand, astfel incat si parintii se pot odihni peste noapte.
Lasa-l sa motaie
Motaiala e foarte buna si-l ajuta pe bebelus sa adoarma. Lasa-l sa motaie, nu il ridica din pat si sunt sanse mari sa adoarma la loc.
Ridica-l din pat doar in caz de necessitate
Expertii spun ca in primele trei luni poti sa-l ridici din pat imediat ce scanceste. Insa, dupa varsta de trei luni, ar trebui sa fie lasat sa se linisteasca singur. Sunt sanse mari sa adoarma la loc, fara mare tam-tam. Cateodata nu este nevoie decat de un masaj usor la burtica si un cantec de leagan. Ia-l din pat doar daca are o problema.
Fii flexibil(a)
Flexibilitatea este cheia in viata si de multe ori este nevoie de compromisuri. Mai ales cand ai doi copii. Trebuie sa te imparti in sarcini si indatoriri, astfel incat niciunul sa nu se simta neglijat. Daca la primul copil faci tot posibilul sa fii implicat 100%, cand apare al doilea, daca ajungi la 50% esti in grafic.
Un bebelus obosit NU doarme
Incearca sa afli care sunt semnele pe care ti le transmite copilul cand este obosit. Daca nu adoarme atunci, risti sa se suprasolicite si sa nu mai doarma deloc. Iar atunci, chiar e o problema. Un bebelus agitat si nedormit este o adevarata bomba pentru nervii unui parinte. Specialistii il numesc “efectul de vulcan”. Un copil care nu doarme bine dupa-amiaza nu va dormi bine nici somnul de noapte.
Nu exista perioada perfecta pentru somnul de dupa-amiaza
Fiecare copil este diferit si nu exista o perioada perfecta pentru somnul de dupa-amiaza. Poate dormi intre trei-patru ore sau in trei-patru reprize de 45 de minute. El stie cel mai bine ce are nevoie. Nu incerca sa-l “potrivesti” la programul de somn de dupa-amiaza pe care l-ai avut la copilul mai mare, sau la programul tau.