Părinți de nota 10

S-a stabilit care este cea mai potrivită vârstă pentru conceperea unui copil pentru ca acesta să fie foarte inteligent

Varsta cea mai potrivita pentru sarcina nu exista, fiecare femeie fiind libera sa devina mamica atunci cand simte, pana la momentul intrarii la menopauza, cand devine infertila si nu mai poate concepe copii.

Chiar si fara o varsta „ideala” pentru a deveni mamici, femeile trebuie sa tina cont atat de varsta fiziologica a organismului, cat si de cea psihologica sau emotionala, atunci cand iau decizia de a ramane gravide si a imbratisa meseria de parinte.

Varsta fiziologica si emotionala in decizia de a ramane insarcinata

Varsta joaca un rol important in decizia de a deveni mamica. Uneori, nu este de ajuns doar sa vrei sau sa fii mama, trebuie sa fii si pregatita din punct de vedere psihologic. Alteori, poti fi pregatita emotional, dar sanatatea si fertilitatea iti pot juca feste. Cand vine vorba de varsta, exista un cumul de factori de care trebuie sa tii cont inainte de a decide sa ramai gravida.

Primul lucru de care trebuie sa tii cont este „varsta fiziologica”, de care depinde fertilitatea ta.

Organismul este fertil din momentul in care intri la pubertate (10-13 ani) si iti vine menstruatia, pana la momentul in care intri la menopauza (dupa 40-45 de ani), iar menstruatia inceteaza. Insa fertilitatea fluctueaza in tot acest interval, fiind mai sporita in jurul varstei de 20 de ani si scazand dramatic dupa 30 sau 35 de ani.

Varsta psihologica sau emotionala este un alt factor important de care trebuie sa tii cont in decizia de a deveni mama. Nu poti ramane gravida fara sa fii pregatita emotional pentru implicatiile pe care le presupune aceasta schimbare in viata ta.

Pregatirea emotionala implica stabilitate in cuplu, o cariera implinita, o locuinta stabila si dorinta de a deveni mamica. Toate acestea trebuie sa se imbine armonios in mintea si starea ta, inainte de a te gandi sa concepi un copil.

Varsta potrivita pentru a deveni mamica: intre 25 si 35 de ani

Analizand atent toate implicatiile fiziologice si emotionale pe care le presupune aceasta decizie, specialistii au ajuns la concluzia ca intre 25 si 35 de ani este cel mai indicat ca femeile sa ramana gravide, chiar daca nu este recomandat sa amane decizia pana la varsta de 35 de ani. Potrivit medicilor, perioada cea mai fertila a unei femei este intre 18 si 25 de ani.

Psihologii sustin insa ca acesta nu este un interval potrivit din punct de emotional, cand femeile din ziua de astazi nu sunt suficient de mature, abia sunt la inceput de drum in parcursul profesional, nu au inca o relatie de cuplu solida si stabila si nu sunt „asezate” la casele lor.

Abia dupa 25 de ani si, mai degraba, in apropiere de 30 de ani, femeile incep sa se gandeasca si sa se simta pregatite pentru a deveni mamici. Asadar, varsta potrivita pentru sarcina este, in societatea actuala, undeva in apropiere de 30 de ani.

Chiar daca perioada se extinde si dupa 30 de ani, pana in 35 de ani, medicii avertizeaza ca riscurile pentru sanatate sunt foarte mari dupa aceasta varsta.