Părinți de nota 10

S-a demonstrat științific că oamenii care au surori sunt mult mai fericiți și mai optimiști

Cine n-are o sora are de pierdut. Cel putin asa sustin oamenii de stiinta. Potrivit acestora, o sora are o influenta majora asupra vietilor fratilor ei mai mari sau mai mici. Daca esti de parere ca sora este acea persoana care iti ia hainele, pantofii, posetele si fardurile, e timpul sa-ti revizuiesti atitudinea.

Sa ai o sora aduce si foarte multe beneficii. Iata-le enumerate mai jos.

Imbunatatirea starii de sanatate

Un studiu publicat in 2010 in Jurnalul pentru Psihologia Familiei a aratat ca o sora mai mare sau mai mica contribuie la imbunatatirea starii de sanatate mintala si la cresterea respectului de sine. Surorile isi ajuta fratii sa nu se mai simta singuri, neiubiti, ii consoleaza si ii protejeaza. Surorile sunt cele care tin familia unita dupa trecerea parintilor.

Cresterea compasiunii

Sora are rolul de a te transforma intr-o persoana mai buna, mai generoasa. Si asta pentru ca surorile promoveaza comportamentele sociale pozitive, precum compasiunea, altruismul, afectiunea. Aceste calitati se invata mai usor de la frati decat de la parinti.

Chiar si atunci cand exista conflicte intre frati, dragostea dintre ei nu va disparea. Ei vor invata sa-si gestioneze emotiile, ceea ce va fi un element foarte important in viata.

Imbunatatirea abilitatilor interpersonale

De la surori poti invata cum sa rezolvi conflictele, cum sa ii consolezi pe altii, cum sa fii empatic. O sora te poate invata cum sa reactionezi intr-o situatie confuza sau combativa. Daca, pe de alta parte, sora este mai sensibila, mai nesigura pe sine, te poate invata cum sa fii mai grijuliu, mai iubitor.

Comunicare mai buna

Un studiu a scos la iveala faptul ca baietii cau au crescut cu surori sunt mai comunicativi cu femeile decat cei care au avut doar frati. Un frate are beneficii enorme mai ales in perioada adolescentei, cand devin o sursa buna de informatii despre băieți.

Independenta si ambitie

Un sondaj realizat in anul 2009, in Marea Britanie, a scos la iveala faptul ca persoanele care au crescut cu o sora sunt mai ambitioase si mai independente decat cele care au crescut cu frati.

Echilibru

Acelasi sondaj britanic din anul 2009, la care au participat 571 de persoane cu varste intre 17 si 25 de ani, a scos la iveala faptul ca surorile au contribuit la consolarea si readucerea linistii interioare a fratilor si surorilor lor. Persoanele care au crescut cu surori s-au declarat mai echilibrate si mai fericite decat cele care au crescut cu frati.

De ce surorile si nu fratii reusesc sa faca toate aceste lucruri? Pentru ca femeile sunt mai deschise, mai communicative, mai expresive, mai pozitive. Lor le este mai usor sa consoleze, sa spuna o vorba bnuna, sa isi arate emotiile.