Părinți de nota 10

Beneficiile supelor și utilitatea lor pentru alimentația copiilor între mit și realitate

Supa sau ciorba este un preparat care trebuie sa faca parte din alimentatia zilnica a oricarui copil. Pe langa bogatia vitaminelor si mineralelor pe care o contine, supa este un preparat util si pentru functionarea optima a digestiei sau hidratarea organismului. Descopera in ce conditii este sanatoasa si hranitoare supa pentru copil, dar si ce alte beneficii mai aduce cresterii si sanatatii lui!

Zilnic, de la masa de pranz a copilului nu trebuie sa lipseasca supa.

Este bogata in vitamine si minerale esentiale

Pentru a creste mari si puternici, copiii mici au nevoie de o alimentatie bogata in substante nutritive esentiale. Alimentatia sanatoasa le furnizeaza aportul zilnic de energie si putere, pentru a face fata tuturor activitatilor pe care le au de indeplinit zilnic.

Supa este un preparat de baza pentru aportul de vitamine si minerale zilnic de care are nevoie copilul. Din nicio supa nu lipsesc legume precum ceapa, morcovi, cartofi, pastarnac, telina sau patrunjel ori leustean, care sunt bogate intr-o multime de nutrienti importanti pentru sanatate.

Este adevarat ca, prin fierbere, multe legume isi pierd din vitaminele si mineralele pe care le contin in stare proaspata. Daca dai copilului sa pape doar legumele din supa, fara zeama in care fierb, elimini o parte importanta din nutrientii pe care acestea si le-au lasat in apa, in timpul fierberii.

Ajuta la mentinerea greutatii copilului

Supa este unul dintre preparatele care contribuie la mentinerea greutatii optime a copilului. Contine multe substante nutrive esentiale, dar foarte putine calorii. Chiar si fara un aport caloric mare, supa este foarte satioasa si potoleste rapid foamea prichindelului. O portie de supa satura rapid copilul si ii ofera si energia de care are nevoie pentru a se juca in voie.

Ajuta digestia copilului

Pentru o digestie sanatoasa, copilul are nevoie sa manance atat alimente lichide, cat si solide. Este indicat sa existe un echilibru intre cele doua categorii. Daca dai copilului doar preparate uscate (piure, fripturi, oua fierte, cartofi copti, paine, morcovi fierti), exista riscul sa apara constipatia si problemele digestive asociate acesteia.

Bauturile zilnice, alaturi de alimentele lichide si portiile proaspete de legume si fructe contribuie la functionarea optima a tranzitului intestinal si la combaterea constipatiei. In plus, supele contin fibre, datorita legumelor din ea, care ajuta din plin digestia.

Este o sursa de hidratare pentru copil

Supa reprezinta si o sursa importanta de hidratare, alaturi de apa si alte tipuri de bauturi pe care le consuma copilul zilnic. Ajuta la mentinerea echilibrului hidric in organism atunci cand copilul nu este mare fan al apei sau al altor surse de lichide.

Incalzeste rapid organismul in sezoanele reci

Pe langa toate beneficiile nutritionale pe care le au supele sau ciorbele, reprezinta si o metoda de a incalzi rapid copilul pe timp de iarna, atunci cand intra infrigurat in casa. In plus, supa este preparatul care ajuta la tratarea racelii si gripei si este si foarte bine tolerat in cazul multor probleme digestive.