Părinți de nota 10

Intrebarea care te ajuta sa fii un parinte mai bun

Probabil nu exista in lume parinte care sa nu isi doreasca sa fie cat mai bun pentru copilul sau. Uneori insa, fie din exces de zel, fie pentru ca nu stim exact cum sa reusim sa fim cei mai buni parinti care putem fi, mai dam si gres. In acele momente, daca ai dubii, e bine sa-ti reamintesti aceasta intrebare si sa-ti raspunzi mereu la ea.

Intrebarea care te face sa fii un parinte mai bun

Citim despre metode de parenting, tehnici de negociere si de „pacalit” copiii ca in momentul in care nu doreste sa faca un lucru, e mult mai usor sa relationezi cu el daca ii oferi optiuni.

Ii permit copilului meu sa faca propriile alegeri care conteaza?

In realitate insa, trebuie sa nu pierzi niciodata din vedere imaginea de ansamblu: poate nu conteaza prea tare ce rochita vrea sa imbrace, cea rosie sau cea verde, poti chiar sa o indemni spre o culoare sau alta. Exista insa alte subiecte in privinta carora optiunile nu ar trebui sa ne apartina, oricat de mult ne-ar placea altfel.

Ne poate fi extrem de greu sa nu ne impunem noi propriile visuri, propriile neimpliniri si sa nu le ridicam la rang de obiectiv pe care copiii nostri trebuie sa il atinga.

Un exemplu extrem de elocvent in acest caz sta in meseria pe care copilul tau o viseaza.

Vrea sa ajunga creator de moda, dar tu esti medic si nu concepi alta cariera pentru el decat cea care presupune sa-ti calce pe urme? Acesta e unul din momentele in care, punandu-ti tu insuti intrebarea de mai sus, raspunsul ar trebui sa te puna pe ganduri.

Pentru ca, in timp ce nu conteaza prea mult rochita verde sau rosie, nu conteaza jucaria de plastic sau cea clasica, de lemn, deciziile importante conteaza, visurile pe care copilul tau le are conteaza, iar lipsa de sprijin cand el iti spune ce viseaza sa realizeze poate curma un destin stralucit, fara ca tu sa stii vreodata.

Alegerile importante sunt cele care conteaza in imaginea de ansamblu

Asadar, „balet sau fotbal”, „cel mai bun prieten e Andrei sau e Mihai”, „uman sau real”, „profesionala sau liceu teoretic”, „o meserie acum sau o profesie dupa studii”, toate sunt exemple de alegeri pe care copilul tau ar trebui sprijinit sa le faca singur.

Cand ai dubii daca esti un parinte bun sau nu, intreaba-te cat de frecvent ii permiti copilului tau sa isi croiasca destinul pe care il viseaza, sa faca singur propriile alegeri importante.

Nimic nu te impiedica sa il consiliezi, sa ii dai cel mai bun sfat pe care i-l poti da, caci asta face un parinte bun. Insa cel mai bun lucru pe care un parinte bun il poate face pentru copilul sau este sa nu incerce sa-si traiasca viata prin propriul copil, sa nu ii controleze alegerile importante.