Doctorul Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului a publicat, fondator al paginii de socializare Spitalul Virtual pentru Copii, a publicat o serie de sfaturi pentru parinti.
In postarea sa, medicul pediatru trage un semnal de alarma si le cere parintilor sa nu faca o obsesie pentru testarea de gripa si sa se imbulzeasca la spitale cu copiii la cel mai mic stranut sau la aparitia febrei, in cazul in care copilul are o stare generala buna.
Iata mai jos mesajul integral al medicului pediatru
Avem oficial epidemie de gripa. Ce facem si …. mai ales ce NU FACEM la un copil cu posibila gripa?
Dupa ce am recunoscut faptul ca boala cu febra, de data aceasta, este altfel decât la toate celelalte episoade de „raceala” pe care juniorul le-a experimentat la gradinita, putem sa ne gândim la gripa. Este asa numita situatie de ILI (Influenza-like Illness). In care musafirul nedorit (virusul gripal) a venit „fast & furious”.
In gripa copilul devine evident bolnav, cu dureri de cap, de muschi si de oase, în câteva ore. Pare a fi mult mai bolnav decât o arata tusea rara!😊
Ce facem? Dam un medicament de febra si apelam medicul de familie pentru a ne sfatui despre pasii de urmat.
Ce NU facem?
1. Daca febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grabim cu alte antitermice, fara aviz medical.
În nici un caz nu dam aspirina (nici efervescenta, nici tamponata, de nici un fel!!) unui pacient care ar putea avea gripa. Sau varicela😊 De ce? Pentru ca ar putea face complicatii mortale, cum este sindromul Reye (de citit linkul) care afecteaza grav ficatul si creierul copilului.