Părinți de nota 10

Disciplinează-ți copilul de doi ani fără să îi impui prea multe limite. Cele mai bune strategii

NU este ușor să ai doi anișori și să auzi permanent NU: NU ai voie să atingi asta, NU ai voie să te joci cu asta, NU ai voie să mănânci mâncarea asta, NU ai voie să spui asta…

Pe de altă parte, deși părinții impun aceste limite pentru siguranța copilului și pentru că își doresc ca cel mic să crească disciplinat, NU-urile permanente și fără o explicație rațională nu doar că pot crea frustrare copilului (care se traduce în tantrumuri), ci îi pot pune piedici în drumul devenirii unui adult independent.

Iată care ar fi calea de mijloc și cum îți poți disciplina copilul, alegând să îi impui doar limitele într-adevăr necesare, fără să te folosești atât de frecvent de negații inutile. Dimpotrivă: vei avea voie să spui mai multe DA-uri decât ai crede:

În primul rând, învață să spui DA – Te-ai întrebat vreodată de câte ori pe zi îți limitezi copilul? De câte ori îi interzici să facă anumite lucruri, doar pentru că tu crezi că sunt nepotrivite, că nu aduc niciun beneficiu în creșterea lui sau că sunt neconforme cu standardele sociale?

De ce să îi spui NU copilului care insistă să iasă afară în pijamale? Dacă este prea frig pentru ele, îi poți explica motivul. Dacă singurul motiv pentru care îi spui NU este că va râde lumea de el, atunci poate ar trebui să arunci o privire asupra propriei tale persoane. Învață să spui NU doar dacă este cu adevărat necesar: NU, NU ai voie să pui mâna pe ochiul aragazului cât e aprins, NU, NU ai voie să bagi degetele în priză, NU, NU ai voie să treci strada fără să mă ții de mână. Pentru că dacă impui limite pe care le vei schimba odată ce copilul va începe să plângăm atunci limita aceea nu a fost bine setată de la început.

Așadar, pune pe hârtie câte NU-uri i-ai spus copilului într-o zi întreagă și, dacă la numărătoarea de seară constați că sunt mult mai multe decât DA-uri, atunci trebuie să schimbi ceva la strategia ta. O altfel de abordare ar putea fi să îi dai micuțului o altă opțiune, în locul celei pe care o interzici. Spre exemplu, dacă micuțul ia un obiect de sticlă în mână și vrea să îl arunce pe jos, în loc să îi spui NU, NU ai voie, DA, e amuzant să arunci lucrurile pe jos. Haide să găsim ceva ce poate fi trântit fără probleme. Spunând DA cât mai des copilului, îi transmitem că limitele pe care noi le impunem au în vedere doar propriul lor interes.

Citeste continuarea pe www.suntmamica.ro