Părinți de nota 10

Fiecare părinte trebuie să știe cum își poate salva copilul în cazul unui accident rutier

Indiferent cât de mult ne-am dori să ne protejăm copiii prin măsurile luate pentru siguranța lor, trebuie să recunoaștem că sunt situații în care, din nefericire, viața lor poate fi pusă în pericol.

Tocmai de aceea este important să știm, în calitate de părinți sau însoțitori ai celor mici, cum trebuie să reacționăm în cazul unui accident, fie el rutier sau nu, și ce proceduri putem folosi în situațiile limită.

Proceduri de urmat în cazul unui accident rutier

◈ Rămâi calm – știm că este greu într-o situație limită să îți păstrezi calmul, însă trebuie să te concentrezi pe găsirea unei soluții, nu pe emoțiile tale, care pot varia și care te pot face să iei decizii iraționale. Respiră, gândește-te la siguranța copilului tău și la ce poți face pentru a-l ajuta până doctorii sau poliția își fac apariția.

◈ Sună la 112 și asigură-te că nu vei provoca alte accidente prin amplasarea semnalelor corespunzătoare (avarie, triunghiuri semnalizatoare). În cazul în care accidentul nu este grav și nimeni nu este blocat în mașină, poți încerca chiar să muți autovehiculul într-o zonă sigură.

◈ Verifică starea copilului – indiferent dacă cel mic are doar niște zgârieturi sau situația este mai gravă, intervenția medicilor este necesară. Copilul poate avea anumite traumatisme care nu se pot observa cu ochiul liber.

Nu uita: în cazul în care copilul a fost accidentat grav și starea lui este precară, mutarea lui în altă poziție este interzisă fără ajutor specializat! Primul tău instinct ar putea fi să îl scoți pe cel mic din autovehicul sau să îl iei în brațe, însă o mișcare greșită poate duce chiar la paralizie, dacă este vorba despre o accidentare la nivelul coloanei vertebrale.

◈ Oferă medicilor toate informațiile necesare pentru ca procesul de vindecare să fie unul rapid, iar viața micului pasager să nu fie în pericol.

◈ Urmărește cu atenție starea de sănătate a copilului tău și comportamentul acestuia după accident – unele traumatisme apar mai târziu, iar șocul emoțional poate fi unul cu urmări grave când vine vorba de un copil. Asigură-te că va avea parte de controale medicale și nu ezita să contactezi un psiholog, dacă este cazul.