Părinți de nota 10

12 lucruri pentru un bebeluș sau pentru o proaspătă mămică pe care este inutil să le cumperi chiar dacă par eficiente

Dacă există vreun lucru de care să aveţi nevoie după ce bebeluşul vine pe lume, se poate cumpăra şi atunci. Soluţii se găsesc şi chiar nu merită să daţi banii pe unele lucruri în avans sau deloc.

Perne de fixare pentru bebeluşi

Le găsiţi şi sub denumirea de perne anti-rostogolire sau de perne anti-răsturnare. Acestea nu s-au regăsit pe lista noastră de cumpărături şi nici le-am improvizat. De fapt, ce fac ele? Exact ce spun. Ţin bebeluşul în poziţie fixă şi îl împiedică să se rostogolească, deci evită să se lovească sau să se sufoce în somn.

Aceste perne se recomandă să fie folosite încă de la naştere, însă bebeluşii încep să se rostogolească după vârsta de 3 luni. La fel de bine, în caz de nevoie, se pot folosi şi două prosoape groase rulate.

Set de lenjerie pentru pătuţ

Un set de lenjerie pentru pătuţ costă mai mult decât dacă cumpăraţi piesele separat. Eu am folosit protecţii pentru pătuţ până aproape de vârsta de 2 ani a fetiţei. Cearşafurile le-am cumpărat separat, neapărat din bumbac şi cu elastic încât să le pot fixa de saltea.

În plus, seturile de lenjerie vin adesea cu perne şi pilote. Nu este recomandat ca bebeluşii să doarmă pe pernă. Teoretic, aceştia pot folosi perne plate după ce îşi ţin capul, după ce şi-l ridică. Practic, conform specialiştilor, perna poate modifica postura coloanei, creşte riscul de sufocare şi de alergii.

Fetiţa mea are aproape 3 ani şi nu doarme cu pernă. Cât despre pături şi pilote, specialiştii spun că acestea nu au ce căuta în patul bebeluşului şi nu le recomandă până la vârsta de un an a copilului din cauza pericolului de sufocare.

Papuci pentru nou-născuţi, pantofi cu talonet şi/sau susţinere a gleznei

Personal, acum nu le văd utilitatea. Când fetiţa mea era bebeluş, i-am luat astfel de pantofi. Ce am făcut cu ei? Şedinţa foto de la finalul sarcinii şi în rest i-am ţinut în dulap şi i-am admirat. Majoritatea papucilor pentru bebeluşi nu lasă pielea să respire şi nu sunt confecţionaţi din materiale adaptate pielii bebeluşului.

Dacă ne gândim că celui mic i-ar fi frig în cărucior doar în şosete, putem opta pentru salopete cu picior şi, eventual, nişte botoşei din bumbac sau o păturică pusă peste picioare. La fel de inutili sunt şi pantofii cu talonet şi/sau cu susţinere pe gleznă.

Glezna se întăreşte şi capătă o poziţie corectă pe măsură ce copilul merge. Cu fiecare pas făcut, glezna preia denivelările solului şi se întăreşte. În mod logic, copilul are nevoie de pantog’fi cât mai flexibili, pentru a-şi dezvolta mişcările şi echilibrul. Mai multe despre acest subiect puteţi citi aici.

Pudra de talc

Cândva, pudra de talc era literă de lege, indispensabilă din coşul de cumpărături al părinţilor cu copii mici. Mamele se gândesc că pudra de talc absoarbe umezeala şi previne iritaţiile cauzate de scutece, dar nu cunosc riscurile la care îşi expun copiii.

Studiile recente arată că pudra de talc creşte riscul de cancer ovarian la fetiţe şi poate afecta funcţia reproducătoare la băieţi, creşte riscul de tumori hepatice şi de afecţiuni ale plămânilor.

Coş pentru scutecele murdare

Este un produs de care vă puteţi lipsi cu uşurinţă. Puteţi la fel de bine să puneţi scutecele în pungi, pe care să le aruncaţi la coşul de gunoi pe care îl aveţi în casă ori pe balcon, dacă aveţi unul. Cred că în fiecare casă gunoiul este dus zilnic.

Sticle, suzete şi încălzitor pentru biberoane

În cazul meu, pompa pentru sâni a venit la pachet cu o sticlă cu tetină. Eram foarte hotărâtă să alăptez aşa că nu am văzut utilitatea mai multor sticle. Dacă vă doriţi să alăptaţi, sticlele nu vă sunt necesare şi încălzitorul pentru biberoane nici atât.

Suzeta este fix degeaba, dar mi-aş fi dorit să înţeleg asta la momentul potrivit. Suzeta nu îi aduce copilului niciun beneficiu, nu îl hrăneşte şi nici nu îi potoleşte setea. „În momentul în care un copil este alăptat la cerere, suzeta interferează cu cererea, pur şi simplu suptul suzetei era destinat de fapt sânului, iar asta nu se întamplă.

Balansoar

Nu i-am cumpărat fetiţei mele un balansoar, însă am primit unul manual pe care l-am folosit de maximum 5 ori. Pe piaţă găsiţi multe modele, unele foarte scumpe, cu o grămadă de funcţii, altele mai accesibile ca preţ. Din punctul meu de vedere, raportul utilitate-preţ nu este avantajos.

Bebeluşii nu îl vor folosi mai mult de 3 luni, în cele mai fericite cazuri. Pe de altă parte, pot să nu-l folosească deloc şi să rămâneţi cu banii daţi.

Cântar pentru bebeluşi

Într-un moment de panică, am cumpărat un cântar pentru bebeluşi. Antonia a luat foarte puţin în greutate în primele luni şi asta m-a impulsionat să cumpăr un astfel de cântar. Totuşi, după experienţa mea, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi un cântar pentru bebeluşi, pentru că va fi un factor major de stres.

Veţi avea tendinţa să vă cântăriţi copilul zilnic, poate şi mai des. În primele luni după naştere, consultaţiile la pediatru sunt destul de frecvente şi implică şi cântărirea copilului. Un cântar nu vă va face viaţa mai uşoară şi nici portofelul mai plin.

Multe haine de 0-3 luni

Bebeluşii cresc foarte repede. Puteţi avea surpriza ca la naştere copilul vostru să aibă nevoie de haine pentru bebeluşi de 3 luni. În acest caz, hainele pentru nou-născuţi vă vor fi inutile. Pe de altă parte, veţi primi cadouri din partea celor dragi şi, cu siguranţă, veţi primi şi haine.

Când cumpăr cadouri pentru bebeluşi, dacă optez pentru haine, mă orientez spre articole de îmbrăcăminte pentru vârsta de 6-9 luni în acord cu sezonul care fi la vârsta respectivă.

Premergător

Ştiaţi că există ţări în care premergătorul este interzis? Sau că acest dispozitiv este responsabil de accidentarea bebeluşilor în multe cazuri? Premergătoarele încetinesc dezvoltarea copiilor. Mersul de-a buşilea, ridicatul şi mersul în picioare trebuie să aibă loc în mod natural, în funcţie de gradul de dezvoltare al copilului.

Pe măsură ce copilul trece prin aceste etape în mod natural, muşchii şi oasele lui se întăresc, lucru care nu se întâmplă atunci când bebeluşii explorează lumea dintr-un premergător. La nivel de sistem nervos, din premergător, copilul este privat de informaţia senzorială care îi va permite să aibă un mers corect.

Pe de altă parte, din premergător copilul nu poate aprecia pericolele şi nu poate explora liber.

Ham tip lesă

Până aproape de vârsta de un an a Antoniei, nici nu ştiam că există un astfel de dispozitiv. Prima dată am văzut unul în Germania şi primul gând a fost: „Copilul nu-i un câine în lesă!”. Ca şi premergătorul, hamul poate fi comod pentru părinţi, dar fără beneficii pentru copii, dimpotrivă.

Folosirea unui astfel de dispozitiv nu-l va ajuta pe copil să-şi dezvolte un mers natural şi nici nu-l va învăţa să cunoască pericolele. Va şti că există mereu cineva, ceva care-l ţine, că nu are ce să i se întâmple, însă nu va putea face diferenţa între plimbările cu ham şi cele fără.

Cărucior 3 în 1

Înainte de naşterea Antoniei, am cumpărat un cărucior 3 în 1 de la o marcă cunoscută şi recunoscută la nivel mondial. Consider că a fost o proastă investiţie. Căruciorul 3 în 1 are landou, scoică şi parte sport, care se foloseşte după ce copilul stă în fund.

Scoica nu am folosit-o decât în primele săptămâni, pentru că fetiţa noastră stătea într-o poziţie foarte inconfortabilă, efectiv strâmbă. La recomandarea kinetoterapeutului (Antonia a făcut recuperare, pentru că i-a fost ruptă clavicula la naştere), am investit într-un scaun pentru maşină grupa 0, adaptat pentru bebeluşi.

Îl folosim şi în prezent, dar se cere a fi schimbat, pentru că fetiţa noastră a crescut mult în înălţime. Acest tip de scaune auto merg în general până la 3 ani. Landoul căruciorului de care vă vorbeam ne-a fost de folos până pe la vârsta de 7 luni a Antoniei.

Partea sport am folosit-o foarte puţin. Ne-am orientat spre un cărucior sport mai uşor, care să fie mai mic după pliere, mai uşor de transportat.