Părinți de nota 10

Topul sfaturilor complet GRESITE despre alaptare

1. Laptele nu mai este bun la un moment dat. Exclus! Nu se strica, vara nu se branzeste de la caldura, iarna nu ingheata daca e frig, laptele matern este cel mai bun si nu se strica niciodata, cu o singura conditie: sa vina direct de la san. Mai mult, laptele nu se transforma in apa chioara dupa 6,7,8,9 sau 12 luni, practic niciodata.

2. Am ramas fara lapte peste noapte. Este cam imposibil ca laptele matern sa dispara asa “puf!”. Daca bebe pare ca nu se satura sigur nu e din cauza faptului ca laptele a fugit in lumea larga peste noapte.

3. Nu ai voie sa iei niciun medicament in timp ce alaptezi. Nimic mai fals! Sunt foarte multe medicamente compatibile cu alaptarea, pacat insa ca sunt multi medici care habar n-au asta. Medicamentele compatibile cu alaptarea se pot verifica pe www.e-lactancia.org

Calmantele împotriva durerilor și medicamentele ce reduc febra precum cele care conțin ibuprofen, acetaminofen sau naproxen sunt în mod general sigure pentru mamele care alăptează conform studiilor publicate de Academia Americană de Pediatrie, deși orice medicament are beneficiile și riscurile sale. Există însă o mulțime de medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală și pe care e bine să le eviți. De exemplu, decongestionantele pot scădea producția de lapte matern, iar antihistaminicele îți pot da o stare de somnolență și de scădere a abilităților tale.

4. Nu ai voie sa bei cafea, alcool, suc de portocale, etc. Fals! Nu ai voie sa faci excese. Reputatul pediatru Jack Newman arata ca mamicile care alapteaza se pot bucura din cand in cand de un pahar de vin, fara excese, fara a deveni un obicei.

5. Nu trebuie să folosești antiperspirant dacă alăptezi. Adevărul: Probabil ai auzit că aluminiumul, ingredientul care oprește transpirația din antipersirante, este toxic pentru țesutul sânului și implicit pentru laptele matern.

Deși poți alege oricând un deodorant ce nu conține aluminium, precauția aceasta nu este necesară. Nu există nici o probă care să demonstreze faptul că o mamă care alăptează nu trebuie să folosească antiperspirante. Aluminiumul se găsește în mod natural în mediu, așa că cea mai des întâlnită expunere provine de la alimente, nu de la produsele de îngrijire a pielii și este foarte puțin probabil să ajungă în laptele matern.

Cu toate acestea, ai putea folosi produse fără parfum din moment ce bebelușul tău te recunoaște după mirosul pielii, iar folosirea deodorantelor sau a gelurilor de duș parfumate îl pot confuza. Este valabil și pentru spray-urile ce pot pulveriza conținutul lor aproape de sfârc, iar copilul ar putea simți un gust neplăcut.