Părinți de nota 10

Specialiștii au dezvăluit care sunt cele 6 fraze pe care nu trebuie să i le spui copilului tău niciodată

Nu e parinte care sa nu constientizeze faptul ca la un moment dat, pe fondul stresului si al nervilor, a spus lucruri nu tocmai potrivite pentru urechile copilului sau, mai ales daca acele cuvinte erau niste etichete special adresate lui.

Mai mult, ceea ce spui tu nu ajunge chiar asa la urechile copilului tau, ele sunt reintrepretate, iar de aici lucrurile pot lua o turnura urata care sa creeze resentimente in inima copilului, care dainuie peste ani, iar asta sa duca la ruperea putin cate putin a relatiei dintre parinte si copil.

Desigur, niciun parinte nu simte cu adevarat ceea ce rosteste, insa raul a fost deja facut. Iata 6 cuvinte si expresii pe care ar trebui sa nu mai folosesti, indiferent cat ai fi de suparat pe ceea ce a facut copilul tau.

1. Esti exact ca tatal tau (mama ta)! sau De ce nu esti si tu ca fratele tau (sora ta)?

Desi aceste cuvinte par absolut inofensive, in realitate sunt ca un pumn sub centura. Daca tatal (sau mama) este persoana cea mai criticata din casa, compararea cu el (ea) nu este tocmai cel mai frumos compliment.

Si de fiecare data cand tatal este criticat, copilul va resimti si el critica. Doar este “exact ca el”, nu? Lucrurile se agraveaza daca parintii sunt despartiti. In mintea copilului se va naste ideea: “daca eu sunt ca tata si ei sunt despartiti, atunci la un moment dat se va desparti si de mine”.

Atunci cand compari fratii intre ei, indiferent despre ce e vorba, acest lucru va duce la crearea unei rivalitati intre ei. Ei vor fi tot timpul in competitie si continua comparare cu altii ceea ce va pune si mai multe paie pe foc. Nu uita, fiecare copil este unic, si fiecare copil are plusurile si minusurile lui.

2. Este ridicol! sau Cum poti fi suparat pentru asa ceva!?

Copiii au si ei motivele lor de suparare. Chiar daca parintilor li se par niste nimicuri, asta nu inseamna ca cei mici nu sufera. Iar expresiile de mai sus nu le valideaza in niciun fel sentimentele. Cand li se neaga sentimentele, copiii au tendinta sa se izoleze, se simt neintelesi si nu-si mai pot gestiona deloc furiile, frustrarile si starile de spirit.

Daca de exemplu, copilul iti spune “Nu tii niciodata cu mine! Esti tot timpul de partea fratelui meu!”, iar tu ii spui “NU e adevarat!” este o forma de invalidare. In schimb, poti spune “Eu vad putin diferit lucrurile. Spune-mi mai mult despre cum le vezi tu”.

3. Nu faci niciodata lucrurile cum trebuie! sau Esti un fraier!

Daca cineva iti repeta la nesfarsit ca esti neindemanatic sau nepriceput, vei sfarsi prin a fi un neindemanatic si nepriceput. Multi oameni cred ca rusinea este o forma buna de pedeapsa, insa in realitate, nu-i lasa copilului nicio portita de a invata abilitati noi. La ce s-ar mai stradui sa faca ceva, cand el stie ca oricum e neindemanatic si nu-I va reusi.

4. M-am saturat de tine!

Copiii au intr-adevar talentul de a te scoate din minti. Insa daca-i spui copilului tau “M-am saturat de tine” il va rani enorm. Copiii sunt dependenti de parintii lor pentru a supravietui, parintii ofera protectie, mancare, haine si un adapost.

Iar daca persoana care ar trebui sa aiba grija de el si sa-i ofere caldura ii spune “M-am saturat de tine”, mesajul care ajunge la el este “Te scot de pe lista mea de prioritati!”. E desul de socant si amenintator, nu? Imagineaza-ti ce durere va fi in sufletul copilului tau.

5. Imi doresc sa nu fi facut copii!

Nu trebuie sa te simti vinovat daca spui aceste lucruri. Esti un simplu om, ca totii oameni si ai si sentimente negative cateodata. Aceste cuvinte sunt semne de epuizare, suparare si frustrare.

Nu crezi cu adevarat ceea ce spui. Insa ar fi bine sa nu le rostesti. Copilul se va simti vinovat, iar acest lucru va duce, in timp, la deteriorarea relatiei. Copilul nu mai are nimic de pierdut – nici macar dragostea ta – si atunci se va comporta ca atare.

6. Si eu te urasc!

Daca spui “Si eu te urasc!” ca sa castigi intr-o cearta cu copilul tau, considera ca ai pierdut deja. Nu esti in competitie cu copilul tau. Spunand asta te-ai coborat la nivelul de maturitate si intelepciune a copilului tau.

Iar copilul tau va intelege “Chiar si pentru parintii mei sunt respingator. Inseamna ca asa sunt!”. Si daca, totusi, te-a luat gura pe dinainte, cere-ti iertare. “Mi-am dat seama ca ti-am spus ca te urasc. Imi cer iertare. N-a fost deloc corect sa-ti spun asa ceva. Voi incerca sa-mi controlez mai bine emotiile data viitoare!”.

Ce ai de facut pentru a nu rosti ceva ce vei regreta mai tarziu? Respira adanc! In acest fel, sentimentele negative vor deveni mai putin intense si iti vor da posibilitatea sa faci un pas inapoi pentru a gandi mai limpede.