Părinți de nota 10

Ce se intampla cu creierul unui copil atunci cand nimeni nu il baga in seama

Desi multi care vad aceasta imagine cred ca este vorba despre doi copii de varste diferite, realitatea, din nefericire, spune altceva. Este vorba despre creierul a doi copii de trei ani si este atat de diferit nu pentru ca exista diferente in ceea ce priveste nasterea, boala sau altele lucruri similare, ci pentru ca in timp ce unul dintre micuti a fost ingrijit si iubit, celalalt nu a avut parte de asa ceva.

Imaginea din stanga arata ce se intampla cu creierul unui copil ingrijit, iar cea din dreapta arata creierul unui micut care nu este bagat in seama, in functie de nevoile sale.

Neglijenta extrema

In acest caz este vorba de un copil care, in viata sa scurta, a suferit de ceea ce este cunoscut sub numele de neglijenta severa sau extrema si senzoriala. Ceva ce nimeni nu-si imagineaza ca-i poti face unui copil. Adica sa-l inchizi toata ziua si toata noaptea intr-o camera si nimeni sa nu-i ofere un minim de comunicare sau de afectiune sau o alimentatie adecvata.

Aceasta imagine impresionanta si care doare atat de mult pentru ca iti imaginezi viata pe care ar fi avut-o acel micut, este dintr-un articol al profesorului Bruce D. Perry, seful sectiei de psihiatrie din Texas Children’s Hospital, care se refera la aceasta situatie:

„Tomografia computerizata din stanga este o imagine a unui baiat sanatos de 3 ani cu o dimensiune medie a capului. Imaginea din dreapta este de un baiat, tot de 3 ani, care sufera de neglijenta severa de ingrijire si degradare senzoriala. Creierul acestui copil este semnificativ mai mic decat media si are ventricule largite si atrofie corticala”, a notat profesorul Bruce D. Perry.

Citeste in continuare pe copilul.ro