Părinți de nota 10

Să nu te miri mai târziu că te-a uitat! Evită aceste greșeli în relația cu copilul tău

Succesul copiilor este setat de părinți. De aceea, să fii părinte nu este doar cea mai grea meserie din lume, ci și cu cele mai multe responsabilități. Statutul social și economic, mediul în care cresc, nivelul educației –toate contribuie la viitorul succes al copiilor, dar cea mai mare influență o au părinții, spune un articol publicat de Business Insider.

Iată cele mai frecvente greșeli ale părinților în relația cu copiii lor, conform unor cercetări psihologice:

1. Nu încurajează copilul să fie independent

Independența ajută adolescenții să facă față presiunilor semenilor. În 1997, Universitatea Vanderbilt a efectuat un studiu care arăta că adolescenții crescuți dependenți de părinți aveau o stimă de sine și încredere în forțele proprii foarte reduse. Pe de altă parte, copiii crescuți în spiritul independenței reușeau să își rezolve singuri problemele și să aibă relații interpersonale calitative. Alt studiu publicat de ”Journal Research on Adolescence” spune că adolescenții independenți sunt mai puțin influențați de mediu și fac față mai bine presiunii semenilor lor.

2. Strigă la copil. Des și tare

Disciplina verbală dură poate avea consecințe negative pe termen lung. Un studiu desfășurat de Universitatea din Pittsburgh în 2013 a găsit dovezi că țipatul, înjuratul, insultele adresate copilului pe termen lung pot avea influență asupra stării lui psihice.

Studiul a durat doi ani și a demonstrat că agresiunea verbală are efecte negative comparabile cu agresiunea fizică. Copiii agresați au probleme de comportament și simptome depresive.

Părinții se află într-un cerc vicios. Pe de o parte, comportamentul nepotrivit al copilului îi împinge să-i vorbească pe un ton ridicat, pe de alta, acest ton creează pe termen lung un comportament nepotrivit.

3. Vor să țină totul sub control

Un părinte implicat este un lucru bun și necesar, însă exagerările nu duc la nimic bun. Mai exact, duc la creșterea nivelului de anxietate la copii și chiar la depresie. Un studiu efectuat în 2013 pe 300 de studenți și publicat în ”Journal of Child and Family Studies” a arătat că studenții care aveau părinți ce voiau să știe fiecare pas al lor sufereau de depresie sau nu erau mulțumiți de viață.

Acest tip de părinți sunt numiți ”părinți elicopter” sau ”părinți vultur”.

4. Îi lasă pe copii să decidă singuri ora la care merg la culcare

Orele neregulate de culcare pot afecta un creier în dezvoltare. O cercetare a University College London a găsit legătura între orele neregulate de culcare și hiperactivitatea, problemele de comportament, conflictele cu semenii și dificultățile emoționale.

În plus, orele târzii de culcare și lipsa unui program clar de somn afectează sănătatea copilului pe termen lung, a demonstrat studiul.