Ingrijorarea vizavi de copiii care nu dorm mult noaptea ar putea sa nu fie chiar necesara, sustin expertii in dezvoltarea copilului. Copiii destepti nu pot dormi fara intrerupere, astfel ca n-ar trebui sa te agiti prea tare.
De fapt, ar trebui sa fii fericit ca micutul tau nu doarme incontinuu, fara sa se trezeasca toata noaptea. Studiile au aratat ca acest gen de copii manifesta un nivel mai ridicat de inteligenta.
Totusi e important sa retii faptul ca aceasta este mai mult o constatare. Nu trebuie sa te ingrijorezi cu privire la coeficientul de inteligenta al copilului tau daca acesta doarme bine noaptea. Aceasta cercetare face doar o corelatie pozitiva intre lipsa unui somn coerent si inteligenta.
Ce anume provoaca acest fenomen la copiii supradotati?
Cei mai multi copii inteligenti, intrebati de ce nu reusesc sa adoarma rapid, spun: „Nu este usor sa imi inchid creierul si sa nu mai gandesc”. Adultii se confrunta, de asemenea, cu aceasta problema, desi este mai usor sa ii atribui drept cauza responsabilitatile numeroase. Si copiii se confrunta cu numeroase lucruri noi pe care le afla zilnic si pe care trebuie sa le proceseze, asa ca e lesne de inteles de ce multi dintre ei nu reusesc sa doarma bine.
Profesorul Peter Fleming, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a marturisit pentru Buzzfeed News ca este o tendinta observata printre parintii de azi sa se astepte ca bebelusii lor sa doarma fara intrerupere. Profesorul insista ca exista o puternica legatura intre nivelurile ridicate de inteligenta si somnul redus in cazul sugarilor.
Din punct de vedere stiintific, este perfect normal ca bebelusii sa nu doarma noaptea. Dacia Narvaez, profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame, sustine ca bebelusii necesita mai multa atentie decat puii altor mamifere. Copiii au o perioada relativ scazuta de gestatie. Acest lucru se traduce intr-o perioada mai lunga de dezvoltare in afara uterului.
„Copiii se nasc cu 9 pana la 18 luni mai devreme in comparatie cu puii animalelor. Acestia din urma sunt capabili sa umble si sa inceapa sa manance singuri, insa bebelusii nu pot face asta. Aratam ca niste fetusi atunci cand ne nastem si chiar asta suntem. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ai mare grija de copil in primele luni de viata pana ce creierul sau se dezvolta si ajunge la maturitate”, a explicat profesorul Narvaez.