Părinți de nota 10

Il lasi pe bebe la desene animate? Ai idee ce-i faci?

Am observat in ultima vreme ca multe mamici din Romania au inceput sa-si lase bebelusii la TV incepand chiar de la 3-4 luni. Ele comuta pe un canal de desene animate pentru varste mici si sunt ferm convinse ca e o idee buna: sunt programe pentru bebelusi, acestea ii atrag, ii tin ocupati, ii “educa” iar ele isi pot vedea linistite de treaba. Oare?

Daca ar sti ca acest obicei poate afecta dezvoltarea creierului bebelusului, conform copilulverde.ro, genereaza in majoritatea cazurilor probleme de somn, de comportament si mai tarziu deficit de atentie la scoala, rezultate slabe la invatatura, lipsa de interes pentru lectura, conduce deseori la obezitate si multe altele, ar mai apela atat de repede la telecomanda? Sa aflam ce parere au specialistii, indiferent daca concluziile lor ne convin sau nu.

American Academy of Pediatrics precum si alte organizatii din numeroase tari au luat atitudine in fata programelor destinate bebelusilor, spunand NU contactului copiilor sub 2 ani cu orice fel de program sau DVD care ar putea fi vizionat pe un ecran (televizor, tableta, computer).

Parintii nu vor sa le faca rau bebelusilor si punem acest obicei in contul lipsei lor de informare. Speram ca acest articol va fi de ajutor. Conform specialistilor, iata principalele motive pentru care bebelusii si copilasii de pana la 2 ani nu ar trebui sa aiba niciun contact cu televizorul (si nici cu tableta ori computerul):

Copilul nu “isi dezvolta creierul si inteligenta” la TV, dimpotriva. Este “normal” ca producatorii de DVD-uri si seriale sa-ti promita ca acestea iti vor educa copilul si il vor face mai destept, un Einstein baby si ca trebuie sa-i faci program zilnic de vizionari, inca din maternitate, daca s-ar putea. Ei vor sa-si vanda produsele si sa aiba rating. Cu cat parintii sunt mai educati si responsabili, cu atat vor filtra mai bine reclamele si “indicatiile” de pe ambalaje si vor lua decizii mai bune.

Bebelusii NU sunt capabili fizic si psihic sa inteleaga sensul imaginilor care se succed pe ecran. Creierul lor are nevoie de cel putin 2 ani pentru a atinge un grad de dezvoltare suficient sa poata corela simbolurile de pe ecran cu echivalente din realitate. Televizorul este un babysitter jalnic iar timpul petrecut in fata lui nu este nicidecum de calitate pentru un bebelus. Acesta oricum nu va scapa mai tarziu de TV decat daca va mutati la Polul Nord sau pe o insula pustie, asa ca nu e cazul sa se grabeasca nimeni.

Afla toate detaliile de pe copilulverde.ro