Supele si ciorbele trebuie sa ramana cat mai simple cu putinta si ar trebui sa intre in meniul zilnic al copilului. Ajuta la o digestie sanatoasa si regleaza tranzitul intestinal.
Foloseste legume variate si evita conservantii si potentiatorii de aroma. Nu recomand legumele deshidratate si nici pe cele congelate atat timp cat avem legume proaspete la piata.
Nu recomand supele la plic, ciorbele instant si nici pe cele acrite cu sare de lamaie sau in care pluteste uleiul de grosimea unui deget.
Evident, nu vom face nici supa „de spital”, ci supe si ciorbe care sa aduca un aport nutritiv copiilor nostri. Vom folosi legume proaspete, nu le vom cali in ulei incins, nu vom folosi prajeli.
Iata cateva retete clasice de supe si ciorbe, usor de preparat si extrem de sanatoase pentru copii armonios dezvoltati:
Supa crema de broccoli cu sau fara crutoane
Supa crema de broccoli se prepara foarte simplu din urmatoarele ingrediente: telina, morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, broccoli, un praf de sare si 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin adaugat la final, cand supa este gata sa fie pusa in boluri
Supa-crema de radacinoase cu cartofi si dovlecei
Este una dintre cele mai hranitoare supe pentru copii si pentru bebelusi. Aveti nevoie de morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, telina, cartofi, dovlecei si crutoane facute in casa.
Crutoanele mele sunt din paine ramasa de cu 1-2 zile. O fac bucati si o presar cu verdeturi mediteraneene uscate. La final, cand crutoanele sunt reci, stropesc totul cu ulei de masline.
Supa crema de rosii cu busuioc in stil italian
Aceasta este una dintre cele mai iubite supe pentru copii si se prepara din morcov, telina, pastarnac, radacina de patrunjel. La final se pun rosii coapte in cuptor sau rosii fierte fara coaja.
Se fierb si ele foarte bine in supa, alaturi de restul radacinoaselor. Cand supa este gata si s-a racit, o blenduim bine de tot si ii adaugam ulei de masline extravirgin si busuioc proaspat. Mananci si suspini …. atat de buna este.