Este o intrebare pe care ne-o punem foarte multi atunci cand vine vorba despre copiii nostri, despre ingrijirea lor, educatia lor si exemplul pe care il oferim. Insa ce inseamna mai exact a fi un parinte “erou”?
A fi intotdeauna acolo atunci cand copilul are nevoie, a ne asigura ca mancarea pe care i-o oferim este cea mai sanatoasa, ca mediul in care creste este cel mai propice pt a deveni un adult sanatos, fericit si implinit din toate punctele de vedere (emotional, financiar, profesional etc.)? Oare exista un standard atunci cand vine vorba sa fim parinti “eroi”?
Probabil ca daca ar exista acest standard lucrurile ar fi mult mai simple. Insa nu exista, deoarece asa cum noi adultii suntem diferiti si nevoile noastre sunt diferite, la fel si copiii nostri. Trebuie sa ne straduim sa fim parinti “eroi” pt copiii nostri nu parinti “eroi” in ochii sau dupa parerea celor din jur.
Fara indoiala fiecare dintre noi incercam sa facem tot posibilul si imposibilul pt copiii nostri ceea ce ne face parinti “eroi” pt dansii, si in final asta este ceea ce conteaza. La tot pasul intalnim tot felul de provocari, majoritatea ne iau prin surprindere si desi poate nu tot timpul reusim sa gasim cea mai buna solutie pt a gestiona si depasi situatia, nu trebuie sa uitam ca scopul nostru de fapt este sa crestem copiii care vor deveni adultii de maine si cu cat sunt mai independenti, cu incredere in fortele proprii si responsabili pt deciziile si alegerile pe care le fac pt ei insisi, le crestem sansele sa ajunga adulti care stiu ce-si doresc de la viata si cum sa obtina acest lucru, adulti cu initiativa si curajul necesar pt a-si exprima parerile si infrunta obstacolele vietii. Noi, ca parinti, ii putem ghida si ajuta in privinta asta prin a le crea oportunitati si variante dintre care ei sa aleaga si sa-si descopere atuurile si inclinatiile.
Ce ne dorim de fapt de la copiii nostri? Sa faca ce si cum le spunem noi, pt ca noi suntem parintii si stim mai bine, sau sa aiba suficienta incredere in noi astfel incat sa aiba curajul sa spuna ceea ce simt si vor sa faca? Increderea functioneaza doar daca este reciproca, daca noi parintii avem incredere in copiii nostri si ei vor avea incredere in noi.