Părinți de nota 10

Cu cât mai mult un copil stă afară în aer liber cu atât mai mulți anticorpi acesta obține

Sistemul imunitar este cel care protejeaza organismul de germeni si microorganisme vii care-l pot pune in pericol in fiecare moment. El este considerat cel mai bun „paznic” al sanatatii.

Este o fortareata care reuseste sa tina la distanta bolile si infectiile cu ajutorul anticorpilor, proteine speciale care „lucreaza” nonstop pentru el. Acestia au rolul de a identifica si neutraliza agentii patogeni care ameninta continuu organismul.
Ce este si care este rolul sistemul imunitar?

Sistemul imunitar sau de aparare a organismului este format dintr-o retea de celule speciale, proteine, tesuturi si organe care lucreaza impreuna in acelasi scop – de a proteja corpul de agenti patogeni ca virusuri, germeni, bacterii si alti microbi care-l pot imbolnavi.

Exista 2 categorii ale sistemului imunitar:

sistem imunitar nespecific (mostenit sau innascut);

sistem specific (dobandit);

Sistemul imunitar mostenit este prezent inca de la nastere si actioneaza impotriva agentilor patogeni, dar nu ofera o protectie de lunga durata. Cel care este dobandit se consolideaza in urma contactului organismului cu agentii patogeni.

Odata ce corpul intra in contact cu un microb, organismul capata – in multe cazuri – imunitate la acesta si se consolideaza in ceea ce se numeste sistem imunitar specific care se dezvolta pe tot parcursul vietii.

Componentele sistemului imunitar sunt raspandite in tot organismul si relationeaza in vederea asigurarii unei protectii cat mai bune. Elementele care formeaza sistemul imunitar sunt:

anticorpii;

maduva osoasa (produce celule albe si rosii);

sistemul complementar (o serie de proteine sau anticorpi speciali, numiti complement, care ataca si distrug germenii);

hormonii (limfokinele);

interferonul (o proteina secretata de organism care permite celulelor sa trimita semnale intre ele);

nodulii limfatici (au rol de filtre; ajuta in acest fel la identificarea antigenilor);

splina (rol de „sita” a sangelui – identifica substante straine);

timusul (glanda timus – prduce limfocite de tip T)celulele albe.

Anticorpii si sistemul imunitar

Cele mai importante celule implicate in sistemul de aparare a organismului sunt leucocitele sau celulele albe. Exista 2 tipuri principale de leucocite care se combina si reusesc sa distruga agentii patogeni care vor sa atace organismul.

Cele 2 tipuri de leucocite sunt:

fagocitele – celulele care distrug agentii patogeni;

limfocitele – celulele care ajuta organismul sa retina si sa recunoasca agentii patogeni noi si memorati si sa ii dustruga cand vin in contact cu el (sunt capabile sa recunoasca specific determinanti antigenici straini).

Limfocitele se impart la randul lor in alte 2 categorii cu functii diferite:

limfocitele B – considerate „creierul” sau sistemul de inteligenta al sistemului imunitar, care sunt mereu in cautarea si recunoasterea agentilor patogeni, trimitand semnale si intariri pentru a le bloca accesul;

limfocitele T – sunt cele care intra in lupta directa cu microbii care ameninta integritatea organismului, distrugandu-i dupa ce limfocitele B le recunoaste.

bacterii_virusi_organismAtunci cand sunt detectati antigeni (substante straine care invadeaza corpul) limfocitele de tip B dau nastere anticorpilor.

Anticorpii – cunoscuti si sub numele de imunoglobuline – sunt proteine speciale care au rolul de a bloca accesul agentilor patogeni in organism.

Odata ce anticorpii sunt produsi, ei continua sa existe in organism si dupa trecerea pericolulului iminent, care a dus la aparitia lor. In acest fel, daca antigenul cu pricina revine vreodata in contact cu organismul, acestia se activeaza si protejeaza corpul importiva lui.

De aceea, o data ce ai facut varicela, nu mai faci si altadata. Acest lucru se intampla datorita faptului ca exista anticorpi deja creati in organism care blocheaza accesul si reactivarea virusului in organism.

Acesta este si felul in care functioneaza imunizarea si previne anumite boli.

Imunizarea „prezinta” organismului antigenul intr-un mod „prietenos”, care nu il imbolnaveste, dar permite corpului sa produca anticorpi care sa il protejeze in viitor de atacurile microbilor care determina boala in cauza.

Chiar daca anticorpii reusesc sa recunoasca antigenii si sa le blocheze accesul in corp, ei nu sunt capabili si sa ii distruga de unii singuri. Aici intervin limfocitele T care au rolul de a distruge imediat antigenii luati in vizor de catre anticorpi.

Ele mai au si rolul de a ajuta alte celule – ca de exemplu fagocitele – sa isi faca treaba.