Cereale cu lapte la micul-dejun. Cum să alegi cereale cât mai sănătoase pentru micul-dejun
Foarte mulţi copii primesc la masa de dimineaţă cereale cu lapte. Pentru că sunt gustoase iar cei mici nu le refuză, dar şi pentru că toată operaţiunea „pui cereale – torni lapte – poftă mare!” e simplă şi durează foarte puţin.
Adevărul este că astfel de cereale cu lapte sunt practice, mai ales în dimineţile haotice de care are parte orice mamă cu serviciu şi copil la grădiniţă sau şcoală. Dar sunt şi o alegere sănătoasă?
Depinde. Depinde de ce fel de cereale alegi. Respectiv de cantitatea de zahăr, sare şi fibre dintr-o porţie. Iar în general, cerealele la cutie conţin mult zahăr şi puţine fibre. Vorbesc despre cerealele clasice, care se adresează şi adulţilor, nu despre cerealele pentru bebeluşi.
Ce fel de cereale cu lapte îi prepari copilului? Ce alegi de pe raft?
În primul rând, ignoră cât poţi de mult descrierea şi beneficiile pentru sănătate trecute pe partea din faţă a ambalajului. De obicei, acesta este locul în care producătorul îşi face de cap, ca să spun aşa, într-ale marketingului.
Adevărul se află pe spatele cutiei (sau pe lateral), în chenarul cu informaţii nutriţionale. Fii atentă deci la cantitatea de fibre pe porţie, dar şi la cea de zahăr şi sare. Şi încă un lucru important: chiar dacă ai găsit un brand de cereale de care să fii mulţumită, verifică din când în când informaţiile nutriţionale.
Unii producători îşi schimbă destul de des reţeta şi s-ar putea ca la un moment dat să ai surprize.
Cereale cu lapte. Ce se pierde prin procesare
Cerealele la cutie sunt produse printr-un proces numit extrudare. Boabele sunt tratate la o temperatură şi la o presiune foarte mari, iar din cauza procesării îşi pierd cea mai mare parte din conţinutul nutritiv. Este adevărat că ulterior sunt fortificate cu o parte din vitaminele şi mineralele distruse, dar nu şi cu fibrele pierdute.
De aceea, multe produse de acest fel conţin o cantitate de fibre prea mică pentru a-i da copilului tău un start bun de dimineaţă. Şi, atenţie, chiar dacă pe cutie scrie “cereale integrale”, asta nu înseamnă că sunt 100% cereale integrale. Ci doar un anumit procent. “Conţine şi cereale integrale” ar fi, probabil, o formulare mai cinstită.
Cereale cu lapte – Fibre, zahăr, sare…
Medicii nutriţionişti recomandă acele cereale cu un conţinut de minim 5 grame de fibre pe porţie.
În ceea ce priveşte cantitatea de zahăr, aceasta ar trebui să fie sub 10 grame pe porţie.
De asemenea, ai grijă şi la cantitatea de sare. Poate părea surprinzător, dar şi cerealele foarte dulci conţin sare. Şi chiar destul de multă în unele cazuri – peste 0,5 grame pe porţie – în contextul în care doza zilnică recomandată în cazul copiilor este de 3-5 g, în funcţie de vârstă.
Pe scurt, Marion Nestle, profesor de nutriţie în cadrul New York University, îi sfătuieşte pe părinţi să aleagă cereale cu o listă cât mai scută de ingrediente, bogate în fibre şi cu cât mai puţine zaharuri adăugate, prin zaharuri înțelegând şi mierea, sucul de fructe concentrat, melasa, siropul de porumb, zaharoza, lactoza sau glucoza.
“Cerealele care îndeplinesc aceste criterii se află de obicei în supermarketuri pe rafturile de sus, deloc la îndemână”, spune nutriţionista. Marion Nestle este autoarea cărţii “Food Politics”, care tratează modul în care marile companii ne influenţează alegerile alimentare, şi a cărţii “What to Eat”, un studiu despre cum să “navighezi” in supermarketurile moderne.
(Şi nu, nu are nicio legătură cu gigantul elveţian Nestle, este doar o coincidenţă de nume.)
Cereale cu lapte. Alegeri sănătoase
Cele mai sănătoase cereale rămân astfel cele integrale şi pseudo-cerealele. De exemplu fulgii simpli de ovăz sau secară, meiul, hrişca, orzul, chia, quinoa etc. Dezavantajul acestora este însă că majoritatea trebuie puse la înmuiat sau la fermentat peste noapte, iar unele trebuie şi fierte.
Deci nu sunt chiar atât de practice ca şi cerealele la cutie. Dar avantajele pentru sănătate sunt mult mai mari, deci merită ceva mai multă bătaie de cap. În plus, în acest fel poţi adăuga fructe adevărate cerealelor, în loc de aşa-zisele fructe din produsele la cutie.