Părinți de nota 10

Mărturii: Când o mamă spune că dorește timp pentru ea, nu înseamnă că îi pare rău că e mamă

Aproape două treimi dintre mame spun că au fost judecate pentru deciziile luate în privința creșterii copiilor lor, potrivit unui studiu realizat în anul 2018, în America.

Specialiștii afirmă că o mamă este judecată și primește indicații încă de când este însărcinată, iar majoritatea femeilor nu sunt suficient de curajoase să evite oamenii care le critică prea mult.

Cel mai adesea, mămicile se simt judecate când vine vorba de trei subiecte principale: disciplina, orarul de somn și alimentația celui mic. Despre sacrificiile de care este capabilă o mamă și valurile de critici pe care le primește zilnic de la oamenii din jur a scris pe blogul său personal, Cristian Truță.

Când o mamă spune că e obosită, la asta se referă! Nu a spus că vrea să renunțe la copilul ei și să uite că el sau ea există.

Când o mamă spune că dorește un anumit timp să fie singură, doar ea, exact la asta se referă! Nu a spus că îi pare rău că e mamă și că maternitatea a fost o greșeală în viața ei.

Când o mamă spune că are nevoie de ajutor pentru a face lucrurile, exact asta a vrut să spună! Nu spune că este incapabilă.

Când o mamă face paste făinoase pentru cină, nu înseamnă că face tăiței în fiecare zi a săptămânii și că fiul/fiica ei este un copil care nu cunoaște legume și carne.

Când ajungeți la casa unei mame și este dezordine, nu înseamnă că în fiecare zi această casă este dezorganizată.

Când o mamă spune că i-ar plăcea să iasă împreună cu prietenii ei, exact asta vrea! Nu vrea să se întoarcă la a fi „singură” și să se simtă ca și cum nu ar avea nici o responsabilitate.

Când o mamă spune că e îngrijorată și îi e frică, asta a vrut să spună! Ea nu a spus că va ceda și cu atât mai puțin ea este o lașă.

Când ascultați o mamă țipând, nu înseamnă că ea doar strigă, probabil că a vorbit de 300 de ori cu ton vocal normal.

Când vezi o mamă nervoasă, nu înseamnă că în fiecare zi se află în acea situație. Există un context întreg, o situație întreagă. Nu inventați neadevăruri pentru a judeca pe cineva, să nu mai vorbim de o femeie care, în fiecare zi, își dă de fiecare dată viața pentru o altă ființă pe care o cunoaște si este mult mai importantă decât ea.

În lume nu există nici o ființă umană capabilă să renunțe și să ofere la fel de mult ca o mamă! Și merită o mulțime de înțelegere și mai puține încercări.